Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

V hradecké diecézi je na návštěvě národní ředitel Papežských misijních děl ze Zambie


Datum:

Na pozvání národního ředitele PMD P. Jiřího Šlégra přiletěl do České republiky národní ředitel Papežských misijních děl v Zambii, P. Bernard Makadani Zulu.

V hradecké diecézi je na návštěvě národní ředitel Papežských misijních děl ze Zambie

Plánuje navštívit celkem pět farností, z toho čtyři v královéhradecké diecézi. Během svého pobytu chce podporovatele Papežských misijních děl seznámit s životem křesťanů v Zambii a představit výsledky jejich pomoci, kterou jeho zemi poskytují.   

Jako první ho přivítala v neděli 10. listopadu farnost Dolní Dobrouč na Orlickoústecku. Místní schola pro hosta z Afriky nacvičila píseň AMBUYE NDIFE ANA ANU – Pane, my jsme děti tvé. Tu pak P. Bernard na konci mše svaté v zaplněném kostele sv. Mikuláše za doprovodu bubínku zazpíval a přidal ještě dvě zambijské písně.

Program pokračoval v místním D-centru besedou. Kameraman Martin Rýznar, který navštívil Zambii s misijní výpravou v roce 2011 (ze které vznikl dokumentární film Zambijský bambo), promítal krátké videoklipy ze života v Zambii. P. Bernard ochotně odpovídal na všechny otázky přítomných návštěvníků, vyprávěl o své rodině, přiblížil život zambijských rodin, církve a prožívání liturgie.

Na závěr setkání připravily děti z Misijních klubek z Letohradu a Slatiny nad Zdobnicí překvapení. P. Bernard dostal dort s logem Papežských misijních děl a svíci připomínající misionářům přinášení světla Kristova do světa. Malý fotbalový míč symbolizoval, jak populární je v Zambii fotbal. Ve stejný den se přesunul ještě do Červeného Kostelce, kde se rovněž uskutečnila beseda na téma pomoci.

Cesta pokračovala návštěvou Jilemnice a dnes přivítají P. Bernarda ve Dvoře Králové. Posledním místem, které navštíví, bude ve čtvrtek 14. listopadu Nymburk.

V letošním roce PMD z České republiky podporují v Zambii tři oblasti – děti, bohoslovce a šíření víry. Prostřednictvím patnácti projektů Papežského misijního díla dětí je rozdělena částka blížící se 1,7 milionů Kč, z níž se přispívá např. na potraviny, léky, pitnou vodu, zdravotní péči a vzdělání pro 7 064 dětí ve třech diecézích. V rámci Papežského misijního díla sv. Petra apoštola jsou v Zambii sponzorovány dva velké semináře, ve kterých studuje přibližně 275 bohoslovců. Na jejich studium přispíváme částkou přes 1 milion Kč. Dílo šíření víry uvolnilo téměř 4 miliony Kč na 7 projektů zaměřených na podporu katechistů, stavbu či dokončení tří far, tří klášterů a domu pro pomocného biskupa. Z této sumy jsou rovněž pokrývány výdaje nezbytné pro chod diecézí. Souhrnně je Zambii darováno přes 6,7 mil. Kč.

Bronislava Halbrštátová, Luděk Bárta

Foto: Martin Rýznar 


Další zprávy

Z Vatikánu

Papež František v Singapuru

Papež František se ve čtvrtek 12. září setkal s vedoucími představiteli Singapuru a na závěr dne sloužil slavnostní mši svatou.
Ze světa

Mezinárodní eucharistický kongres v Ekvádoru

Fotoreportáž z právě probíhajícího Mezinárodního kongresu v Ekvádoru.
Ze světa

Biskup Jan posílá pozdrav z Ekvádoru

Od 8. do 15. září 2024 se koná 53. mezinárodní eucharistický kongres ve městě Quito v Ekvádoru.