Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Není důvod podléhat skepsi. Vánoční poselství biskupa pro čtenáře novin


Datum:

Vánoční vzkaz biskupa Jana Vokála vyšel ve svátečním vydání deníku MF DNES v Hradeckém a Pardubickém kraji a na Vysočině.

Není důvod podléhat skepsi. Vánoční poselství biskupa pro čtenáře novin

Milí přátelé,

 

jsou před námi nejradostnější dny v roce. Slavíme je více než rodinná výročí, často k nim dáváme i dostáváme větší dárky než k vlastním svátkům a narozeninám. Kde se ta radost bere? U dítěte, které se narodilo v Betlémě stranou všeho dění a shonu, v opuštěném chlévě, v chudobě, bez větší pozornosti tehdejšího světa.

 

My křesťané věříme, že nás Bůh skrze toto Dítě vysvobodil od hříchu a daroval nám věčný život. Poslal svého Syna, aby ve světě žil jako my, zemřel naší smrtí, dokonce násilnou, a nám tím umožnil přijít k Bohu, do věčného života. Betlémské události tedy přibližují Boha k člověku na zemi, aby byl člověk pozvednut zpátky Bohu, od něhož vzešel.

 

Ale protože vím, že velká část naší společnosti se k náboženství nehlásí, rád bych toto poselství vyjádřil obecněji: o Vánocích se radujeme z toho, že tomu, kdo nás stvořil, na nás záleží. Že nás každého bez výjimky a za každých okolností má rád.

 

Už tato prostá skutečnost proměňuje náš každodenní život. Najednou není jedno, jak žijeme. Začíná být velký rozdíl v tom, zda konáme dobro, nebo zda se spokojíme se zlem a sobectvím. Vše dobré, co vykonáme, má velkou cenu, záleží-li na tom tomu, kdo stvořil svět a dal mu řád. Právě On dokáže dobro rozlišit, ocenit a odměnit – mnohdy narozdíl od lidí.

 

Radostná nálada, která provází Vánoce, velkorysost a laskavost, odpuštění a smíření, dobro, jež prokazujeme nejen svým blízkým, nám tuto skutečnost tajemně a nenápadně připomínají.

 

Jeden můj spolupracovník říká, že toto vánoční rozechvění, vybočení z běžného života, je ve skutečnosti tím, co je a co má být normální. Sváteční radost je mnohem realističtější než celoroční skepse a skleslost.

 

Naše společnost byla v posledních letech takové skepse plná. Byla to skepse zbytečná a zlá, mnohým dokázala sebrat základní radost ze života, jež se rozhodně nedá vyjádřit hospodářským růstem, mírou zdražování ani jinými čísly.

 

K Vánocům Vám chci popřát, abyste této skepsi nikdy nepodléhali. Aby Vám radost letošních Vánoc vydržela přinejmenším po celý nadcházející rok. Aby Vám ji žádný politik, podrážděný kolega či soused, v jehož srdci radost chybí, nedokázal sebrat.

 

Vždyť jaký problém může být doopravdy velký před skutečností, že tomu, kdo nás stvořil, na nás záleží? Pokud si radost z tohoto poselství zachováme, pro žádnou skepsi v nás už nebude místo.

 

Právě to Vám ze srdce přeji a s tímto vánočním poselstvím Vám žehnám od naší královéhradecké katedrály.

 

+ Jan Vokál

biskup královéhradecký


Další zprávy

Z Vatikánu

Papež František v Singapuru

Papež František se ve čtvrtek 12. září setkal s vedoucími představiteli Singapuru a na závěr dne sloužil slavnostní mši svatou.
Ze světa

Mezinárodní eucharistický kongres v Ekvádoru

Fotoreportáž z právě probíhajícího Mezinárodního kongresu v Ekvádoru.
Ze světa

Biskup Jan posílá pozdrav z Ekvádoru

Od 8. do 15. září 2024 se koná 53. mezinárodní eucharistický kongres ve městě Quito v Ekvádoru.