Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Adopce na dálku objektivem fotografa Petra Nagye


Datum:

Adopce na dálku objektivem fotografa Petra Nagye

Od 1. do 28. února 2005 se v prostorách Kina Centrál v Hradci Králové uskuteční výstava fotografií Petra Nagye pod názvem Adopce na dálku. Černobílé snímky přibližují a dokumentují stejnojmenný projekt Diecézní charity Hradec Králové, který pomáhá dětem z nejchudších indických rodin. Podpora dětí spočívá ve sponzorování jejich vzdělání.
Vernisáž výstavy proběhne 1. února 2005 v 19 hod. ve foyer Kina Centrál.

Petr Nagy se ve své tvorbě věnuje jak sociálnímu, tak i subjektivnímu dokumentu. Na vlastní náklady se loni na podzim vydal na cestu do Indie a ve státě Karnataka v diecézi Belgaum v průběhu jednoho měsíce navštívil 17 misijních stanic, kde měl možnost vidět Adopci na dálku zblízka. Jeho fotografie zachycují nesnadný život dětí i jejich rodin na chudém indickém venkově. "Jsem moc ráda, že se projekt Adopce na dálku rozrůstá a stále více a více lidí nabízí svoji pomoc malým dětem v Indii formou sponzorování jejich vzdělání. Děkuji panu Nagyovi, že se do Karnataky vypravil. Díky jeho fotografiím máme možnost nahlédnout do života a osudů sponzorovaných indických dětí a jejich rodin. Věřím, že jeho fotografie mnohé lidi osloví a alespoň trochu donutí k zamyšlení", uvedla Markéta Hůlková, koordinátorka projektu Adopce na dálku z Diecézní charity Hradec Králové.

Petra Nagye provází fotografie již od roku 1997, kdy opustil Střední průmyslovou školu strojnickou a začal pracovat u firmy zabývající se leteckým snímkováním, kde se věnuje technické fotografii dodnes. Roku 2002 si pořídil svůj vlastní první kinofilmový aparát a začal se zabývat černobílou fotografií. Absolvoval kurzy pod vedením Tomáše Pospěcha a Lucie Lendělové v Pražském domu fotografie. V současné době je studentem Institutu tvůrčí fotografie Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity v Opavě. Mezi jeho učitele patří i proslulý mistr české sociální fotografie Jindřich Štreit.

Výstava se uskuteční za laskavé podpory Kina Centrál Hradec Králové, které bezplatně poskytlo prostory a zázemí, Oblastní charity Hradec Králové, která zapůjčila rámy na fotografie a sponzorů vernisáže výstavy f. Frencl s.r.o. - studená kuchyně Ráby a f. Josef Hejný Přelouč.

 

jana.karasova [at] hk.caritas.cz 


Další zprávy

Z diecéze

Zkoušky loveckých psů v diecézních lesích

Myslivci se psy předvedli krásu myslivecké kynologie v plném lesku.
Z diecéze

Senioři si užili svůj den v Hradci Králové

Zúčastnil se ho i kardinál Dominik Duka.
Česko

Národní Svatováclavská pouť

Za svatováclavskou tradicí do Staré Boleslavi...