Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Nabídka Karmelitánského knihkupectví


Datum:

Nabídka Karmelitánského knihkupectví

F. F. Procházky 101, 509 01 Nová Paka, tel.: 493 721 967, e-mail: nova.paka [at] kna.cz (nova[dot]paka[at]kna[dot]cz).S bílou holí
Příběhy nevidomých

Kniha nám přináší příběhy nevidomých. Tak jako slepí tápou v našem světě, tak i my tápeme ve světě slepých - nevíme o nich ve velké většině nic. A přece tu jsou. Ale naše komunity jsou od sebe vzájemně odříznuty. Nevidomí nás nevidí a my je přehlížíme. Malý příklad. Kdo z nás zná jméno hluchoslepé Heleny Kellerové, kdo ví něco víc o tvůrci Braillova písma? A abychom se zaměřili na naše prostředí: Slyšeli jste někdy o knize Nevidomí známí, neznámí? To byl jeden z pokusů nevidomých dát o sobě vědět. Zmíněnou publikaci sestavil Rudolf Krchňák, sám od narození slepý. Podle slov svého autora chce být vyprávěním o lidských osudech poznamenaných ztrátou zraku a zároveň obohacených pevnou vůlí vyrovnat se s ní pílí, intelektem a zbylými smysly.
Tento zorný úhel nacházíme nejen u Rudolfa Krchňáka, ale i u většiny literárních prací, které se slétají na stůl Jiřiny Medvěďové ve Zlíně, která si předsevzala podchytit zájem nevidomých o tuto formu seberealizace a vydáváním jejich příběhů a příhod nám vidoucím přiblížit život našich nevidomých spoluobčanů.
z úvodu Viléma Kmuníčka.

Ukázka z knihy
Novinářská

Zažila jsem již ledacos. Ale i tak nastanou někdy situace, které mě dokáží vykolejit.
Přijela jsem vyfotit výstavu květin. Teprve ji aranžovali, a já potřebovala snímek ihned. V sále postával jakýsi starší pán, přívětivě se usmíval, s každým prohodil pár slov.
Pane, prosím, vás, mohl byste mi udělat diváka? Potřebuji vyfotit výstavu, ale ještě tu nikdo není, tak jako že byste zaskočil, zaprosila jsem. Ale to víte, že jo. Klidně si mě naaranžujte dle libosti a já vám budu obdivně koukat! svolil s úsměvem pán. Přivlekla jsem ho k jedné polici, postavila co nejlépe a šla zmáčknout spoušť.
Stojím dobře? tázal se ještě pán. Je to vynikající, přikývla jsem. Dívám se taky dobře? kulil pán oči přes brýle. Já jsem vám totiž zapomněl říct, že jsem nevidomý!.
(Ivana Šimoníková)

Pokud nemáte možnost si knihu zakoupit u nás nebo ve vašem knihkupectví, objednejte si její zaslání u Zásilkové služby KNA, Kostelní Vydří 58, 380 01 Dačice nebo na http://www.kna.cz/.
Děkujeme.

Další zprávy

Z diecéze

Zkoušky loveckých psů v diecézních lesích

Myslivci se psy předvedli krásu myslivecké kynologie v plném lesku.
Z diecéze

Senioři si užili svůj den v Hradci Králové

Zúčastnil se ho i kardinál Dominik Duka.
Česko

Národní Svatováclavská pouť

Za svatováclavskou tradicí do Staré Boleslavi...