Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Nalaďte si Radio Proglas


Datum:

Přinášíme vám program vysílání Radia Proglas v týdnu od 9. do 15. března.

Nalaďte si Radio Proglas

V seriálu O katechezi od Adama se zaměříme na osobu Ježíše Krista jako na naplnění Starého Zákona a starozákonních proroctví. Rozebereme Ježíšova kázání i jeho život jakožto náš důvod k víře. Představíme si křesťanství jako antropologicky, historicky a teologicky věrohodné a rovněž jako nabídku životního smyslu pro člověka. Poslouchejte v pondělí 9. března od 16.00 (do 16.25).

Debademba je mezinárodní skupina složená z afrických hudebníků, která vznikla v Paříži. V roce 2014 vystoupila na festivalu Colours Ostrava a tam jsme také natočili rozhovor se dvěma jejími členy. O hudbě západní Afriky, o tématech textů Debademby, a také o tom, čím se muzikanti inspirují, uslyšíte v deníku Jak se vám líbí v pondělí 9. března v 19.15 (do 20.00).

Stačilo málo a Blahutovice by nebyly pro novináře zajímavé. Ale díky spolku několika nadšenců, kteří se rozhodli koupit a opravit ruinu místního bývalého kláštera, ta návštěva stojí za to. V bývalém klášteře je totiž živo. Je to centrum místní kultury a také duchovního života. Do Blahutovic vás zveme v pondělí 9. března ve 22.00 (do 22.25), a to v rámci pořadu z olomouckého studia Radim.

Hostem Ivany Horákové v Kafemlýnku bude učitel Pavel Motyčka a téma zní: svět internetu. Ať už chceme nebo ne, děti se ve virtuálním světě pohybují od útlého věku. Jaká můžeme stanovit a dodržovat pravidla, a jak také užívat bohatství, které svět počítačů skrývá? Dozvíte se v úterý 10. března od 9.30 (do 10.30).

Ve druhém dílu postního seriálu Barvínku se podíváme na osobnost Jana Husa s historikem a teologem Jakubem Smrčkou. Navštívíme také Karlovu univerzitu. Vysílání pro děti a mládež naladíte v úterý 10. března od 16.00 (do 16.55).

Pater Josef Hurt působil pastoračně v řadě farností, v současné době je zkušeným duchovním správcem nenápadné farnosti Kryry na Lounsku. Věnuje se nejvíce vysokoškolské mládeži a badatelské činnosti. Zkoumá neúnavně materiály z archivu STB a snaží se pochopit a předat smysl této práce dál, a to dříve, než budou právě tyto archivy zavřeny a jejich obsahy veřejnosti nedostupné. Rozhovor s ním odvysíláme v úterý 10. března ve 22.00 (do 22.25), pořad v litoměřickém studiu Štěpán připravuje Vlasta Klekerová.

Folklorní okénko ve středu 11. března připomene smutné výročí: 6. března letošního roku uplynulo pětačtyřicet let od náhlého úmrtí hudebníka, sběratele, upravovatele a pedagoga Jaroslava Čecha, jenž celý svůj krátký muzikantský život spojil s Uherským Hradištěm. Od roku 1958 působil jako učitel hudební nauky a hry na cimbál na tamější Lidové škole umění a v šedesátých letech tu založil i muziku žáků - dnešní Cimbálovou muziku Jaroslava Čecha. Připomeneme si jej v 16.55 (do 17.55).

V pořadu Hrajte, kapely! ve čtvrtek 12. března hrajeme na vaše přání. Můžete si přát písničky k narozeninám nebo jen tak pro radost v podání vaší oblíbené dechovky. Navštivte naše webové stránky, kde naleznete malý formulář. Na slyšenou v 16.55 (do 17.55) se těší redaktorka Kateřina Kovaříková.

Setkání se spisovatelkou Zuzanou Holasovou, autorkou knížky Popoupo, připravujeme na čtvrtek 12. března. Uslyšíte také o její nedávno vydané knize Strašidelné město a o další její činnosti. Relaci z pražského studia Kristián vysíláme od 22.00 (do 22.25).  

Ve františkánském klášteře v Hájku u Prahy najdeme jednu z prvních kopií Lorety, domku, o němž se věřilo, že v něm v Nazaretu žila Panna Maria. Z Prahy až do Hájku vedla a částečně ještě vede poutní cesta lemovaná kaplemi. O to, aby kaple úplně nezanikly, se stará Občanské sdružení Poutní cesta Hájek. Hostem pořadu Živě z Prahy bude jeho předsedkyně Kateřina Pařízková se svými spolupracovníky. Naladíte v pátek 13. března v 9.30 (do 10.30).

Ke druhému výročí zvolení papeže Františka připravujeme relaci Všimli jsme si na pátek 13. března. Důraz budeme klást na uplynulý druhý rok Františkova pontifikátu. Zachytíte v 16.00 (do 16.45).

Do týdeníku Oktáva si v pátek 13. března redaktorka Klára Beránková pozve houslistu a primária Graffova kvarteta Štěpána Graffeho. Zachytíte v 16.55 (do 17.25).

Obzvláště evangelista Lukáš rád poukazuje na to, jak se Ježíš často modlil. Před důležitými činy, před jídlem anebo jen z vnitřní potřeby být s Otcem. Vrcholem umění Ježíšovy modlitby jsou Getsemany. V této zahradě se sejdeme, abychom se odtud podívali na Ježíšovu modlitbu více do hloubky. Poslechněte si další díl cyklu Pojď za mnou! s otcem Kamilem Škodou v pátek 13. března ve 22.00 (do 22.25).

Světlo má jednu vzácnou vlastnost: nemá-li v cestě překážky, posvítí úplně všude. Právě takové je světlo evangelia, i ono má schopnost proniknout úplně všude. O evangelizaci doma i za hranicemi bude pořad Na sobotní frekvenci Proglasu z produkce redakce TWR a s datem 14. března od 8.00 (do 9.00).

Knihu Jacquese Philippa Učit se modlit představíme v Knihovničce Proglasu v neděli 15. března ve 13.20 (do 13.30).

V rámci relace Křesťan a svět s titulem Evangelium a lidé ve výkonu trestu nahlédneme za zdi pardubické věznice, kde působí místní jáhen a psycholog v jedné osobě - Milan Novotný. Host pořadu přiblíží svět těžkých zločinců a deviantů, poodhalí jejich chování, názory i to, jak reagují na hlásání radostné zvěsti evangelia a na křesťanskou nabídku. Společně se dozvíme, jaký má křesťanství na tyto lidi vliv a jak Milan Novotný s odsouzenými pracuje. Na slyšenou se v neděli 15. března od 17.00 (do 17.30) těší Martin Weisbauer.

V aktuálním týdnu vysíláme v přímém přenosu následující bohoslužby:

v úterý 10. března v 18.00 mši svatou ze studia Proglasu; ve čtvrtek 12. března v 18.00 mši svatou z kostela Panny Marie Sněžné v Praze; v pátek 13. března v 18.00 mši svatou z kostela sv. Vojtěcha v Českých Budějovicích-Čtyřech Dvorech; v neděli 15. března v 9.00 z kostela Všech svatých v Litoměřicích.


Vysílání Radia Proglas je možné poslouchat on-line. Vysílací frekvence pro jednotlivé regiony a také mnoho zajímavých informací najdete na internetové adrese www.proglas.cz


Další zprávy

Ze světa

Mezinárodní eucharistický kongres v Ekvádoru

Fotoreportáž z právě probíhajícího Mezinárodního kongresu v Ekvádoru.
Ze světa

Biskup Jan posílá pozdrav z Ekvádoru

Od 8. do 15. září 2024 se koná 53. mezinárodní eucharistický kongres ve městě Quito v Ekvádoru.
Z diecéze, Česko

Dotkni se nebe

Víkendová pouť do Králík pro rodiče, kteří přišli o dítě.