Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Svatovojtěšská pouť na Libici


Datum:

Svatovojtěšská pouť na Libici

Ve dnech 22. - 24. dubna byla slavena poutní slavnost kostela svatého Vojtěcha v Libici nad Cidlinou.
Při dopolední sobotní mši svaté diecézní biskup Mons. Dominik Duka OP posvětil nový kamenný oltář stojící nad presbytářem bývalého kostela sv. Bartoloměje v areálu Slovanského Hradiště Slavníkovců. Oltář navrhli ak. sochaři M. a V. Adamcovi, kteří vytvořili bronzovou plastiku s eucharistickým motivem, a Ivan Erben, který oltář s firmou Stones vytvořil ze světlého pískovce z lokality Božanov u Broumova.

Symbolika nového oltáře
Nový oltář je umístěn na soklu ve tvaru kříže v místech presbytáře bývalého slavníkovského kostela sv. Bartoloměje. Spolu s již dříve instalovaným křížem u bývalého vstupu do kostela tvoří otevřený chrám pod širým nebem, který má zvát ke smíření křesťanů, neboť sv. Vojtěch žil a působil ještě v době nerozdělené církve.
Oltář byl posvěcen při příležitosti 1010. výročí od vyvraždění Slavníkovců na Hradišti a bude také připomínat požehnání Svatého otce Jana Pavla II., který ho udělil "z nebe" před osmi lety při přeletu tohoto místa ve vrtulníku cestou do Hradce Králové.

Vytvoření a instalaci nového oltáře, jako i soch sv. Vojtěcha a Radima, které zde byly umístěny roku 2000, se ujalo Sdružení sv. Vojtěcha, které prosí o příspěvky na nový oltář. Číslo konta sdružení: 1026000177/5500. Všem dobrodincům upřímné Pán Bůh zaplať.
Další informace na adrese: Sdružení sv. Vojtěcha v Libici nad Cidlinou, Velké nám. 35, 500 01 Hradec Králové, tel.: 495 063 625; e-mail: dominika [at] diecezehk.cz (dominika[at]diecezehk[dot]cz)


Další zprávy

Z diecéze

Zkoušky loveckých psů v diecézních lesích

Myslivci se psy předvedli krásu myslivecké kynologie v plném lesku.
Z diecéze

Senioři si užili svůj den v Hradci Králové

Zúčastnil se ho i kardinál Dominik Duka.
Česko

Národní Svatováclavská pouť

Za svatováclavskou tradicí do Staré Boleslavi...