Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Díkůvzdání církve a vlasti za životní svědectví arcibiskupa Karla Otčenáška


Datum:

Díkůvzdání církve a vlasti za životní svědectví arcibiskupa Karla Otčenáška

Královéhradecký arcibiskup Mons. Karel Otčenášek je jednou z velmi významných osobností naší církve i vlasti. Právě proto byl vybrán výroční den jeho biskupského svěcení, 30. duben 2005, jako den Díkůvzdání církve a vlasti za životní svědectví arcibiskupa Karla Otčenáška.

V sobotu 30. dubna 2005 má dojít k unikátnímu SETKÁNÍ právě v Hradci Králové u katedrály Ducha Svatého, k níž se váže více než padesátileté poslání biskupa, nástupce apoštolů, doprovázené těžkými osudy spojenými s nacismem a zvláště komunismem, které po většinu svého života tento náš občan, rodák z Českého Meziříčí, nesl nejen statečně, ale také nesmírně plodně. V těžkých podmínkách kriminálů a často nelidského zacházení, doprovázeného ponižováním a zastrašováním, dokázal tento biskup - vázán svatodušním titulem své katedrály - rozvíjet i realizovat zcela unikátní ideu Svatodušního universálního spřátelování vzájemnosti všech se všemi, a to jako lék pro nemoc světa.

Při příležitosti Setkání díkůvzdání hodlá otec arcibiskup  symbolicky odevzdat tuto jasně formulovanou ideu společnosti skrze osobu našeho pana prezidenta Václava Klause a církvi novému papeži Benediktu XVI. skrze jeho zmocněnce.

Arcibiskupovi Karlu Otčenáškovi bude tento den uděleno čestné občanství města Hradce Králové, dále přijme osobní gratulace k životnímu jubileu 85 let, kterého se dožívá 13. dubna od kolegia České i Slovenské biskupské konference, společně s blahopřáním Svatého Otce a dalších spolubratří ve službě biskupů a kardinálů.

Velkému setkání přímo na náměstí před katedrálou chtějí být rovněž účastni diecézní kněží, vikariáty a farnosti, jednotlivé spolky a organizace, a to především spolupořadatelé Díkůvzdání: Křesťanská sportovní organizace Orel a Konfederace politických vězňů. Účast s naším panem prezidentem již nyní potvrdili i četní představitelé státní správy v úřadu ministrů vlády, poslanců, senátorů, hejtmanů Královéhradeckého a Pardubického kraje, pana primátora Hradce Králové, ale také představitelé vysokých škol, policie, vojska a dalších významných institucí.

Tohoto mimořádného Setkání budou přítomni také celebrity kulturního světa, umělci i sportovci.

Mimořádná osobnost arcibiskupa Karla nám dává příležitost nejen toto Setkání uskutečnit, ale také v ojedinělé všestrannosti dát i jisté pozitivní znamení právě oné Vzájemnosti, kterou náš jubilant celým svým životem rozvíjel a naplňoval.
Celodenní kulturní a společenský program na Velkém náměstí v Hradci Králové vyvrcholí ve 14:00 hod. slavnou bohoslužbou v katedrále.

Program
10:00 Slavnostní zahájení Setkání v katedrále Svatého Ducha
10:45 pokračuje v katedrále - Medailon životního svědectví arcibiskupa Karla Otčenáška: Víra je náš pevný hrad
12:00 "Aby nás Pán Bůh miloval" - Gratulace a společný přípitek s Jožkou Černým na Velkém náměstí
14:00 slavná bohoslužba v katedrále Svatého Ducha, doprovází Cantores Gradecenses, Severočeský filharmonický sbor a Schola Gregoriana Pragensis

Doprovodný kulturní program
10:45 koncert Schola Gregoriana Pragensis
s uměleckým vedoucím Davidem Ebenem.
Kostel Panny Marie - Velké náměstí.
11:45 koncert Jožky Černého s cimbálovou muzikou.
Velké náměstí - tribuna.


Další zprávy

Z diecéze

Zkoušky loveckých psů v diecézních lesích

Myslivci se psy předvedli krásu myslivecké kynologie v plném lesku.
Z diecéze

Senioři si užili svůj den v Hradci Králové

Zúčastnil se ho i kardinál Dominik Duka.
Česko

Národní Svatováclavská pouť

Za svatováclavskou tradicí do Staré Boleslavi...