Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Svatý Jiří - bojovník s drakem


Datum:

Svatý Jiří - bojovník s drakem

Sv. Jiří (Georgius), voják a světec, s nímž je pevně svázána legenda o boji s drakem, přichází podle tradice na svět někdy po polovině 3. století našeho letopočtu jako potomek šlechtického rodu v anatolské Kappadokii (snad ve městě Kayseri).
Když umírá Jiřímu otec (zavražděn pohany), odchází Jiří s matkou do její rodné vlasti, do Palestiny, kde pak žije ve městě Lydda (též Diospoli, dnešní Lod, nalézající se mezi Tel Avivem a Jeruzalémem).
Ve svém novém domově si Jiří vede zdárně jako voják - je statečný a silný, brzy se stává plukovníkem římské armády a přitom všem je věřícím křesťanem.

Se svojí vírou se sv. Jiří netají. Prý dokonce přizná svoji oddanost křesťanství i před samotným císařem Diokleciánem, známým pronásledovatelem křesťanů. Císaře Jiřího přiznání rozzuří a následuje krutý trest - Jiří je odsouzen jako vlastizrádce k trestu smrti. Před popravou má být ještě co nejvíce mučen. Jak císař rozkáže, tak se i stane. Podle legendy je Jiřímu na krk zavěšen těžký kámen, jeho tělo je drásáno kolem s hřeby, a teprve když z něj visí cáry kůže a masa, je Jiří podle tradice 23. dubna kolem roku 304 sťat. Nad jeho hrobem je později postavena bazilika.
S osobou sv. Jiřího je spojeno množství legend, z nichž ta patrně nejznámější vypráví o jeho souboji s drakem. Tato legenda vypráví o tom, jak Jiří zbaví občany lybijské Silené draka. Ten žije nedaleko města v močále (či v jezeře) a otravuje vzduch ve městě svým dechem. Aby nestvůra nechala město na pokoji, musí jí občané Silené obětovat každý den nejprve dvě ovce a později pak dvě děti, určené losem. Nakonec padne los na princeznu Cleolindu - dceru krále Silené. Když pak jde princezna ve svatebním šatu vstříc jisté smrti, potká ji Jiří, který jí slíbí, že ji z Božskou mocí Ježíše Krista zachrání: Probodne draka svým kopím, zraní ho a pak ho odvede do města, kde ho zabije. Na znamení díků se pak nechá patnáct tisíc občanů Silené Jiřím pokřtít.
Úcta ke sv. Jiří se rychle rozšířila na Východě i na Západě. Jeho kult je dodnes velice rozšířen ve východním křesťanství. Sv. Jiří je patronem vojáků (prý se zjevil křižáckým vojskům před porážkou Saracénů v roce 1098), též zbrojířů, řezníků, sedlářů, ale i skautů. Zároveň je Jiří patronem Anglie, Řecka, Portugalska, Ruska atd. Jeho památka se u nás kvůli svátku sv. Vojtěcha už od nepaměti překládá z 23.4. na 24.4.

Všem jmenovcům budu v den památky sv. Jiří vyprošovat u Boha potřebné milosti k životu z víry a sám také prosím o modlitbu.

P. Jiří z Králík


Další zprávy

Z diecéze

Zkoušky loveckých psů v diecézních lesích

Myslivci se psy předvedli krásu myslivecké kynologie v plném lesku.
Z diecéze

Senioři si užili svůj den v Hradci Králové

Zúčastnil se ho i kardinál Dominik Duka.
Česko

Národní Svatováclavská pouť

Za svatováclavskou tradicí do Staré Boleslavi...