Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Erb nového papeže bez tiáry


Datum:

Erb nového papeže bez tiáry

České vysílání Radia Vatikán informovalo veřejnost o nové podobě papežského erbu.  Z iniciativy nynějšího papeže Benedikta XVI. už nebude součástí tohoto erbu tiára, někdejší symbol papežské vlády, ale biskupská mitra a pallium arcibiskupů metropolitů.

Posledním papežem, který byl korunován tiárou byl roku 1963 Pavel VI. Na hlavě ji měl ovšem jen jedinkrát. Trojdílnou papežskou korunu prodal a peníze věnoval na podporu chudých. Protože papežská koruna přestala existovat, Jan Pavel I. místo korunovace zahájil potifikát slavnostním vložením pallia na ramena. V jeho stopách šli Jan Pavel II. a Benedikt XVI, který nyní odstranil tiáru i z papežského erbu.

Papežský znak napříště charakterizuje infule, pallium a Petrovy klíče. Svatý otec, stejně jako jeho předchůdci, zachoval po volbě na Petrův stolec svůj dosavadní biskupský erb. Užíval ho od roku 1977, kdy se stal arcibiskupem Mnichova a Freisingu. V aktualizované podobě je erb rozdělen špicí do tří polí. Heraldicky vpravo (tj. pohledově vlevo) nahoře je korunovaná hlava Maura, která je od 14. století erbovním znakem diecéze Freising. Když ji arcibiskup Ratzinger přijímal do svého erbu, nenavazoval jen na tradici své diecéze. Ve své autobiografické knize Můj život vysvětluje Pro mě je výrazem všeobecnosti církve, která nezná žádné rasové a třídní rozdíly, protože všichni jsme jedním v Kristu, jak píše sv. Pavel v listu Galaťanům. V biskupském erbu se obraz hlavy dvakrát opakoval, protože štít byl rozdělen do čtyř polí. Další heraldickou figurou papežského znaku je medvěd. I ten navazuje na historickou tradici diecéze Freising. Podle legendy první biskup tohoto města, sv. Korbinián, putoval přes Alpy do Říma. Jeho mezka cestou roztrhal medvěd. Světec ho donutil, aby nesl jeho zavazadla až do Věčného města. V návaznosti na svatého Augustina, viděl Joseph Ratzinger v této figuře sebe sama, obtíženého biskupskými povinnostmi.

Jak známo, učení sv. Augustina se nový papež věnoval už ve své doktorské práci. Nepřekvapuje tedy, že v jeho erbu nacházíme ještě další narážku na tohoto církevního otce. Biskup z Hippo měl vidění dítěte, přelévajícího mušlí vodu z moře do jamky v písku. Připomnělo mu to, že lidský rozum není s to v plnosti pojmout Boží tajemství. Zachytí vždy jen jejich nevelkou část. Mušle má také další symbolický význam. Je znamením poutníků, kteří z celé Evropy směřovali k hrobu sv. Jakuba do Santiaga de Compostela. Svatojakubská mušle je v erbu tzv. Skotského kláštera v Řeznu, která je sídlem diecézního semináře. Budoucí papež v době svého biskupského jmenování přednášel teologii na tamní universitě. O barvách papežského erbu nebylo ještě rozhodnuto.
podle Johany Bronkové z České sekce Vatikánského rozhlasu 


Další zprávy

Z diecéze

Zkoušky loveckých psů v diecézních lesích

Myslivci se psy předvedli krásu myslivecké kynologie v plném lesku.
Z diecéze

Senioři si užili svůj den v Hradci Králové

Zúčastnil se ho i kardinál Dominik Duka.
Česko

Národní Svatováclavská pouť

Za svatováclavskou tradicí do Staré Boleslavi...