Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Díkůvzdání za životní svědectví arcibiskupa Otčenáška


Datum:

Díkůvzdání za životní svědectví arcibiskupa Otčenáška

V sobotu 30. dubna 2005 se u katedrály Svatého Ducha v Hradci Králové sešlo několik tisíc příznivců arcibiskupa Karla Otčenáška, aby společně s ním oslavili jeho letošní velká životní jubilea. 85 let života, 60 let kněžství a 55 let biskupské služby. K osobním gratulacím se připojily významné osobnosti církevního i veřejného života, jako například někdejší apoštolský nuncius v ČR Giovanni Copa, několik českých i zahraničních biskupů, mezi nimi např. kardinál Gulbinovicz z Polska, i ústavní činitelé v čele s prezidentem republiky Václavem Klausem. Vrcholem slavnosti bylo symbolické předání duchovního odkazu otce arcibiskupa Karla Otčenáška - Idei všeobecného svatodušního spřátelování - církvi a vlasti. V podvečer bylo také na velkém sále Nového Adalbertina primátorem města Hradec Králové otci arcibiskupovi uděleno čestné občanství. 

Oslavy začaly okolo desáté hodiny ranní v katedrále Svatého Ducha gratulacemi významných osob včetně diecézního biskupa Dominika Duky OP. Následoval medajlonek věnovaný životu otce arcibiskupa. Přítomní měli možnost shlédnout v katedrále i na dalších místech film "Arcibiskup Karel Otčenášek" natočený v produkci přeloučského studia VaF. Krátce po poledni se účastníci oslav shromáždili na Velkém náměstí, aby zde připili oslavenci. Slavnostního přípitku se ujal legendární zpěvák lidových písní Jožka Černý. Otec arcibiskup přijal také četné dary mj. od zástupkyně katolické dobročinné organizace z Německa Kirche in Not, od starosty Tělovýchovné jednoty Orel pana Ladislava Šustra i od delegace z Ministerstva kultury ČR. Program vyvrcholil slavnostní mší svatou, kterou v katedrále Svatého Ducha spolu s ostatními biskupy a kněžími celebroval sám otec arcibiskup. Kázání pronesl diecézní biskup Mons. Dominik Duka OP.
Významnou tečkou za celodenní oslavou byl akt udělení čestného občanství města Hradce Králové, který se odehrál ve velkém sále Nového Adalbertina.

  


Další zprávy

Z diecéze

Zkoušky loveckých psů v diecézních lesích

Myslivci se psy předvedli krásu myslivecké kynologie v plném lesku.
Z diecéze

Senioři si užili svůj den v Hradci Králové

Zúčastnil se ho i kardinál Dominik Duka.
Česko

Národní Svatováclavská pouť

Za svatováclavskou tradicí do Staré Boleslavi...