Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Světový den mládeže očekává více než půl milionu poutníků


Datum:

Na Světový den mládeže se přihlásilo již téměř šest set tisíc poutníků. Z České republiky zatím jen tisíc lidí.

Světový den mládeže očekává více než půl milionu poutníků

Světový den mládeže se uskuteční mezi 25. a 31. červencem 2016 v Krakově. Organizátoři předpokládají, že pro organizaci využijí pomoci až patnácti tisíc dobrovolníků. Dobrovolníci se mohou registrovat prostřednictvím webových stránek. Česká biskupská konference podle Anny Brabcové hledá zhruba 250 dobrovolníků, kteří budou pracovat pro národní centrum. Na zajištění bezpečnosti spolupracuje podle něj polská policie a bezpečnostní složky.

Na světové setkání mládeže s papežem Františkem se chystají i Češi, podle Anny Brabcové z České biskupské konference (ČBK) je přihlášena zatím tisícovka lidí, očekává se, že by jich mohlo do Polska jet až šest tisícovek. Světovému dni mládeže budou předcházet Dny v diecézi, každá si uspořádá pro své věřící vlastní program.

"Číslo šest set tisíc lidí neukazuje na reálné číslo účastníků, to ukáže až druhá fáze. Ta spočívá v tom, že účastníci se rozhodují, na jak dlouho přijedou. Předpokládáme ale, že by mělo přijet půl milionu lidí, kteří se budou registrovat," řekl krakovský biskup Damian Andrzej Muskus Muskus. Jeho tým připravuje rozsáhlou akci už dva a půl roku.

Ubytování budou mladým poutníkům nabízet farnosti, školy s tělocvičnami, cílem ale je, aby útočiště našli v soukromí. Jídlo budou dostávat ve smluvních restauracích prostřednictvím stravenek nebo obdrží potravinové balíčky.

Registrační poplatek pro poutníka činí téměř 6000 korun, pokud se bude účastnit celého programu, zbytek jde z dotací. Pro české účastníky budou tzv. sourozenecké slevy –druhý sourozenec má 25% slevu, třetí a další 50% slevu? Ti, kteří potřebují finančně podpořit se také mohou obrátit na Diecézní centrum pro mládež v Hradci Králové (dcm [at] bihk.cz (dcm[at]bihk[dot]cz)).

Podle Muskuse s financováním akce pomáhají katolické církve v jednotlivých zemích a shánějí podporu ve svém regionu. Už několik let také funguje fond pomoci, kam mohou dárci celoročně přispívat. Je nejenom pro poutníky ze zemí třetího světa, ale i chudší z jiných států. ČBK proto letos podpoří mladé poutníky z Brazílie, sbírka na ně potrvá do konce února. (peš)


Další zprávy

Ze světa

Mezinárodní eucharistický kongres v Ekvádoru

Fotoreportáž z právě probíhajícího Mezinárodního kongresu v Ekvádoru.
Ze světa

Biskup Jan posílá pozdrav z Ekvádoru

Od 8. do 15. září 2024 se koná 53. mezinárodní eucharistický kongres ve městě Quito v Ekvádoru.
Z diecéze, Česko

Dotkni se nebe

Víkendová pouť do Králík pro rodiče, kteří přišli o dítě.