Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Biskupské gymnázium má opravenou aulu


Datum:

V královéhradeckém Biskupském gymnáziu Bohuslava Balbína slavnostně otevřeli a posvětili nově zrekonstruovanou historickou aulu.

Biskupské gymnázium má opravenou aulu

Rekonstrukce probíhala v letech 2015 až 2016 a hlavním investorem byla samotná škola. Na rekonstrukci nejvíce přispěl Královéhradecký kraj, významně se podílel i zakladatel školy – Biskupství královéhradecké. Vysvěcení auly provedl biskupský vikář pro školství Karel Moravec. Součástí slavnosti byl koncert mladého klavíristy Pavla Zemena, prezentace historie auly a společné občerstvení.

Aula má kapacitu 150 míst, což zahrnuje zhruba čtvrtinu všech žáků biskupského gymnázia. Jedná se o historickou budovu zbudovanou jako Nové Boromeum v letech 1900 až 1902 biskupem Brynychem, která sloužila jako internát pro chlapce studující na biskupském gymnáziu. Rekonstrukce zachovává pietu domu i myšlenky, se kterými byl budován. Její obložení například obsahuje český a latinský citát "Pod zákonem volnost", který nechal tehdejší biskup Brynych umístit na severní průčelí budovy.

Svůj názor na zrekonstruovanou aulu a její využití sdělil ředitel školy Jiří Vojáček: "Jsem velice spokojen. Podoba auly před rekonstrukcí byla značně nevyhovující. Využití auly je každodenní, od seminářů, setkání přednášek až po koncerty a večerní promítání. Celková cena rekonstrukce je stanovena na čtyři milióny korun."

"Před rekonstrukcí měla gymnaziální aula podobu normalizačního sálu s podiem a byla zanesena socialistickým obkladem mahagonu v kombinaci se zvukovým obkladem v horní části. Naším cílem bylo prostor odlehčit a dát mu světlé barvy. Variabilní osvětlení vytváří multifunkční řešení. Obíhajícím led páskem je nasvícena původní štukatura, osvětlení pak nabízí možnost využít aulu jako konferenční sál nebo jako výukový či divadelní prostor," uvedl architekt Jan Mádlík.


Další zprávy

Ze světa

Mezinárodní eucharistický kongres v Ekvádoru

Fotoreportáž z právě probíhajícího Mezinárodního kongresu v Ekvádoru.
Ze světa

Biskup Jan posílá pozdrav z Ekvádoru

Od 8. do 15. září 2024 se koná 53. mezinárodní eucharistický kongres ve městě Quito v Ekvádoru.
Z diecéze, Česko

Dotkni se nebe

Víkendová pouť do Králík pro rodiče, kteří přišli o dítě.