Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Konference Solidarita v rodině a ve společnosti


Datum:

Solidarita jako aktuální téma nejen v Evropě bude předmětem česko-německé konference, která se bude konat od 26. do 28. února 2016 v pražském hotelu Iris Eden.

Konference Solidarita v rodině a ve společnosti

Hlavním cílem konference Solidarita v rodině a ve společnosti je srovnání různých přístupů k tématu a k situaci solidarity v rodině a ve společnosti. Vychází se z poznatků prostředí České republiky a Německa a neodmyslitelnou součástí je společná reflexe a vyhodnocení situace.

Na počátku 20. století se solidarita odpoutává od omezení se na rodinu a postupně v sobě otevírá celospolečenský rozměr. Budeme si klást otázky jako: Kde solidarita začíná? Kde končí? Jak mohu vlastní zkušenosti převzaté a naučené z rodinného prostředí dále použít v celospolečenském kontextu. Jakou solidaritu mohu kdy využít - v Česku a v Německu - co a jak mohu ovlivnit svým aktivním přístupem? Kdy se solidarita může dostat na hranici své účinnosti nebo ji již nelze požadovat?

Na základě těchto témat očekáváme zajímavé a exklusivní přednášky a diskuse, při kterých oslovíme vzájemné rozdíly a společné aspekty. Naše pozvání přijal například německý filosof Eike Bohlken, český sociolog Libor Prudký, Aleš Opatrný či Josef Zeman, bývalý ředitel Národního centra pro rodinu Brno. Účastníkům nabídneme i odpolední program s tématem Žitá solidarita - solidarita v praxi.

Lze si prohlédnout Prahu pod vedením průvodců-bezdomovců či navštívit Kolpingův azylový dům pro matky s dětmi anebo se zúčastnit v konferenčním sále hotelu diskuse se zástupci nadačního fondu Generace 21 a Diakonie českobratrské církve evangelické.

Tradiční konference českého spolku Sdružení Ackermann-Gemeinde (SAG) se koná od pátku 26. února do neděle 28. února 2016 v pražském hotelu Iris Eden a je možné se jí účastnit i jako denní host.

Ekumenický spolek Sdružení Ackermann-Gemeinde vznikl na počátku roku 1999 v České republice. Jeho posláním je přispívat ke konstruktivnímu utváření budoucnosti Evropy s vědomím po staletí trvajících společných dějin Čechů a Němců. Při své činnosti spolek vychází z křesťanských zásad. Jeho název je odvozen od literárního díla ze 14. stol. Ackermann aus Böhmen/Oráč z Čech, které sepsal Jan ze Žatce, rodák ze západních Čech.

Bližší informace ke konferenci: Sdružení Ackermann-Gemeinde, z. s. Vyšehradská 49, CZ-128 00 Praha 2, tel.: +420 221 979 325, mobil: +420 722 107 761, e-mail: sdruzeni [at] ackermann-gemeinde.cz (sdruzeni[at]ackermann-gemeinde[dot]cz), web: www.ackermann-gemeinde.cz.


Další zprávy

Ze světa

Mezinárodní eucharistický kongres v Ekvádoru

Fotoreportáž z právě probíhajícího Mezinárodního kongresu v Ekvádoru.
Ze světa

Biskup Jan posílá pozdrav z Ekvádoru

Od 8. do 15. září 2024 se koná 53. mezinárodní eucharistický kongres ve městě Quito v Ekvádoru.
Z diecéze, Česko

Dotkni se nebe

Víkendová pouť do Králík pro rodiče, kteří přišli o dítě.