Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Papež František: Milosrdenství mění dějiny


Datum:

Papež František otevřel na středeční generální audienci 24. února 2016 otázku bohatství a moci. Jsou neslučitelné s křesťanským způsobem života?

Papež František: Milosrdenství mění dějiny

Po přečtení úryvku z První knihy Královské o tom, jak se král Achab podlým způsobem zmocnil Nábotovy vinice František upozornil na to, že případy zneužití moci pro vlastní prospěch lze v Písmu svatém nalézt na mnoha místech. Ovšem není třeba něčí moc a vlastnictví velkého majetku chápat a priori negativně: "Bohatství a moc jsou skutečnosti, které mohou být dobré a užitečné pro obecné blaho, pokud jsou spravedlivě a s láskou dány do služeb chudých a všech. Avšak jsou-li, jak se až příliš často děje, užívány sobecky a zpupně jako privilegium, mění se na nástroje zkaženosti a smrti," řekl papež.

I bohatství a moc jednoho může být vnímáno jako povoláním pro službu druhým. Papež však varoval: "Vytratí-li se dimenze služby, mění se moc v aroganci a stává se nadvládou a útlakem."

Upozornil také, že příběh z knihy Královské – zabití Nábota pomocí lži a získání tak jeho vinice – je příběh dneška: "Toto není příběh dávných dob, ale dnešní příběh mocných, kteří vykořisťují chudé lidi, aby měli více peněz. Je to příběh obchodování s lidmi, otrocké práce, chudých lidí, kteří pracují načerno za minimální mzdu, aby bohatli ti mocní. Je to příběh zkažených politiků, kteří chtějí stále víc a víc a víc!"

Ani z toho příběhu o spáchání hříchu se však nevytratilo Boží milosrdenství, pokračoval František. Bůh uviděl tento zločin a poslal proto proroka Eliáše, aby pomohl králi Achabovi k obrácení. Ten nakonec pochopí svůj hřích a prosí pokořen za odpuštění: "Jak krásné by bylo, kdyby mocní vykořisťovatelé dneška jednali stejně! Pán Achabovo pokání přijímá. Nicméně, nevinný byl zabit a spáchaná vina má nevyhnutelné důsledky. Spáchané zlo totiž zanechává bolestné stopy a lidské dějiny nesou jejich rány," podotkl papež František, ale pokračoval pozitivními slovy: "Milosrdenství ukazuje i v tomto případě hlavní cestu, kterou je třeba se ubírat. Milosrdenství může hojit zranění a měnit dějiny. Otevři své srdce milosrdenství! Božské milosrdenství je silnější než lidský hřích." (zdroj: cirkev.cz)


Další zprávy

Ze světa

Mezinárodní eucharistický kongres v Ekvádoru

Fotoreportáž z právě probíhajícího Mezinárodního kongresu v Ekvádoru.
Ze světa

Biskup Jan posílá pozdrav z Ekvádoru

Od 8. do 15. září 2024 se koná 53. mezinárodní eucharistický kongres ve městě Quito v Ekvádoru.
Z diecéze, Česko

Dotkni se nebe

Víkendová pouť do Králík pro rodiče, kteří přišli o dítě.