Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Lidé v Číhošti si připomněli úmrtí faráře Josefa Toufara


Datum:

V zaplněném kostele Nanebevzetí Panny Marie v Číhošti si v neděli 28. února 2016 lidé připomněli 66 let od úmrtí faráře Josefa Toufara.

Lidé v Číhošti si připomněli úmrtí faráře Josefa Toufara

Kromě mše, kterou vedl P. Zdeněk Novák, si účastníci vyslechli úryvky z nové knihy Miloše Doležala Krok do tmavé noci, popisující Toufarův životní příběh.

Toufarovým osudem se podrobně zabývá také výstava připravená havlíčkobrodským muzeem na číhošťské faře. "Lidé tam najdou dokumenty, dobové fotografie a archiválie, které se k Toufarovi vztahují," řekl číhošťský farář P. Tomáš Fiala. Výstava je na faře od roku 2012. Podle Fialy by měla být v budoucnu aktualizována.

Doležalova kniha se ve čtnácti kapitolách prostřednictvím různých pohledů a situací snaží popsat životní příběh Josefa Toufara. Knihu doprovází sedm stovek fotografií a dokumentů, z nichž většina je publikována poprvé. "Sleduji číhošťského kněze z různých úhlů, skrze různé události a fenomény. Snažil jsem se popsat jeho únos a umírání, ale například také jaký byl pedagog. Samostatná kapitola je věnována příběhu života a kariéry jeho spoluvraha, vyšetřovatele Ladislava Máchy," řekl Miloš Doležal.

Veřejnost se poprvé seznámila s úryvky nové Doležalovy knihy Krok do tmavé noci už ve čtvrtek 25. února v barokním refektáři dominikánského kláštera u sv. Jiljí v Praze.


Další zprávy

Ze světa

Mezinárodní eucharistický kongres v Ekvádoru

Fotoreportáž z právě probíhajícího Mezinárodního kongresu v Ekvádoru.
Ze světa

Biskup Jan posílá pozdrav z Ekvádoru

Od 8. do 15. září 2024 se koná 53. mezinárodní eucharistický kongres ve městě Quito v Ekvádoru.
Z diecéze, Česko

Dotkni se nebe

Víkendová pouť do Králík pro rodiče, kteří přišli o dítě.