Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Kněží přijeli do Hradce Králové na diecézní pouť


Datum:

V hlavním městě královéhradecké diecéze se uskutečnila třetí Diecézní kněžská pouť. Přes padesát kněží přijelo na společné setkání s biskupy Janem a Josefem.

Kněží přijeli do Hradce Králové na diecézní pouť

"Jednalo se o pouť duchovně spojenou se Svatým rokem milosrdenství k Bráně milosrdenství v katedrále Svatého Ducha a současně do kostela Nanebevzetí Panny Marie, který si v letošním roce připomene 350 let své existence," uvedl důvody konání poutě v Hradci Králové biskupský vikář pro pastoraci Jan Linhart.

Do hlavního města královéhradecké diecéze se kněží začali sjíždět již 29. února odpoledne. Čekala je totiž společná bohoslužba a nešpory v kostele Nanebevzetí Panny Marie, kdy mši svatou celebroval světící biskup Josef Kajnek, a následné posezení s biskupem Janem Vokálem.

V hlavní den diecézní poutě, v úterý 1. března, otce čekal dopolední přednáškový cyklus na biskupství. Po ranních chválách v biskupské kapli přednesl na téma milosrdenství a svátost smíření duchovní promluvu P. Antonín Krasucký, OP z Olomouce. Po ní se kněží rozdělili do skupinek a poslechli si příspěvky P. Krasuckého o Svátosti smíření podle sv. Jana Pavla II., Davida Boumy o Možnosti soužití křesťanství a islámu a s Martinem Rechtorikem si "po historicku" prohlédli biskupskou knihovnu a kostel Nanebevzetí Panny Marie.

Diecézní kněžskou pouť zakončila společná pontifikální mše svatá v katedrále Svatého Ducha, kterou sloužil královéhradecký biskup Jan Vokál. Na začátku mše svaté kněží prošli Svatou branou milosrdenství. V homilii se biskup Jan Vokál zaměřil především na Boží milosrdenství a odpuštění, témata, který silně rezonují v právě probíhajícím Svatém roce milosrdenství. "Pokora a lítost nad hříchy otevírají dokořán brány Božího milosrdenství. A to vede i nás k milosrdenství vůči druhým," zahájil svoji promluvu nejvyšší diecézní pastýř. "Svatý rok milosrdenství nám připomíná důležitou věc: Bůh je velmi blízko člověku. Mnohem blíže než si uvědomujeme. Právě v tom spočívá jeho milosrdenství: skrze Krista se dnes, v novozákonní době, již nemusíme dovolávat Boha vzdáleného a nedostupného. Jeho odpuštění je nám darováno osobně a bezprostředně v Ježíši Kristu,“ řekl biskup Jan Vokál a pokračoval: "Bůh na nás nezapomíná – skrze Krista a v Duchu Svatém – nezapomíná, že na nás myslí dokonce více než my na něho. Tak tomu bylo jistě vždycky, Kristus však zrušil propast hříchu, kterou se člověk od Boha oddělil."

V další části kázání poukázal biskup Jan na podíl každého z nás pro šíření milosrdenství. "Boží milosrdenství máme uskutečňovat a rozhojňovat i my ve svém, každodenním jednání. Postoj toho, kdo Boží milosrdenství přijímá, se musí ztotožňovat s postojem toho, kdo milosrdenství ve světě prokazuje svým bližním. To je i otevřeností se vůči odpuštění," sdělil biskup Jan a skončil apelem na duchovní: "Jubileum milosrdenství, které prožíváme, má právě tento dvojí hlavní význam. Nejenže – skrze lítost a obrácení – dokořán otevírá brány Božího milosrdenství směrem k nám, ale také nás burcuje k milosrdnému jednání. K laskavému a shovívavému přístupu k druhým, který Pán zvlášť očekává od pastýřů svého lidu, kněží – svých nejbližších služebníků a nejdůvěrnějších přátel a správců jeho pokladnic." (peš)

Fotogalerie


Další zprávy

Ze světa

Mezinárodní eucharistický kongres v Ekvádoru

Fotoreportáž z právě probíhajícího Mezinárodního kongresu v Ekvádoru.
Ze světa

Biskup Jan posílá pozdrav z Ekvádoru

Od 8. do 15. září 2024 se koná 53. mezinárodní eucharistický kongres ve městě Quito v Ekvádoru.
Z diecéze, Česko

Dotkni se nebe

Víkendová pouť do Králík pro rodiče, kteří přišli o dítě.