Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Ve Vrchlabí si vyrobili Bránu milosrdenství


Datum:

V rámci prožívání Roku milosrdenství připravila Římskokatolická farnost Vrchlabí pro farníky i hosty symbolickou vrchlabskou Bránu milosrdenství.

Ve Vrchlabí si vyrobili Bránu milosrdenství

Brána se nachází v kostele sv. Vavřince a má připomínat (samozřejmě ne nahrazovat) ta skutečně posvátná místa vyhlášená biskupy ve všech diecézích. Smyslem té vrchlabské je pomoci těm, kdo se do jejího vytváření zapojí, žít – jak si to přeje papež – podle milosrdenství.

Symbolickou Bránu milosrdenství bude postupně tvořit 8 stavebních kamenů zaměřených každý měsíc vždy na jedno téma, v únoru to je např. modlitba a v březnu půst. Vzadu v kostele mají příchozí k dispozici lístky s inspiracemi (úkoly) na konkrétní skutky týkající se hlavní myšlenky celého měsíce. V únoru si mohli lidé například vytáhnout lístek s úkolem: "Přečtu si kousek z Písma svatého a vyberu si větu na den." Kdo si nějaký lístek vybere (každý měsíc jich bude vždy pět druhů v různých barvách – na každý týden jeden) a vykoná daný úkol, může následující neděli nalepit květ patřičné barvy (podle barvy lístku s úkolem) na stavební kámen, který se právě v tomto měsíci zdobí a děti jej nosí při obětním průvodu k oltáři. S každým kvádrem souvisí také citát, který děti přítomné na nedělní mši svaté přinášejí k oltáři a tam jej správně sestavují. Během měsíce února provází vrchlabské farníky věta Matky Terezy: "Ovoce modlitby je láska, ovoce lásky je služba, ovoce služby je pokoj." V březnu budou přemýšlet nad slovy sv. Jana Zlatoústého: "Pravá podstata postu není ve zdrženlivosti od pokrmů, ale od hříchů."

Bránu milosrdenství pomáhají při pravidelných bohoslužbách stavět i lidé v místním Domově pro seniory, a tak nejen ve vrchlabském kostele sv. Vavřince, ale i v celé farnosti se může zapojit každý, děti i dospělí, domácí i hosté. Milosrdenství má zde tedy otevřenou bránu, která se bude dotvářet až do listopadu. (Jiří Šlégr)

Kontakt:

Římskokatolická farnost - děkanství Vrchlabí, Náměstí Míru 287, 543 01 Vrchlabí, tel.: 499 422 899, email: kancelar [at] farnostvr.info (kancelar[at]farnostvr[dot]info), web: http://www.vikariatjilemnice.cz/farnost/vrchlabi


Další zprávy

Ze světa

Mezinárodní eucharistický kongres v Ekvádoru

Fotoreportáž z právě probíhajícího Mezinárodního kongresu v Ekvádoru.
Ze světa

Biskup Jan posílá pozdrav z Ekvádoru

Od 8. do 15. září 2024 se koná 53. mezinárodní eucharistický kongres ve městě Quito v Ekvádoru.
Z diecéze, Česko

Dotkni se nebe

Víkendová pouť do Králík pro rodiče, kteří přišli o dítě.