Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Iniciativa 24 hodin pro Pána lidi oslovila


Datum:

Farnosti se v pátek 4. března připojily k výzvě papeže Františka 24 hodin pro Pána. Ve Vysokém Mýtě přišli na adoraci nováčci, ve Vrchlabí vznikala výtvarná díla.

Iniciativa 24 hodin pro Pána lidi oslovila

Ve Vysokém Mýtě mnozí, kteří v pozdních pátečních hodinách zavítali do kostela sv. Vavřince, měli jedinečnou možnost objevit Pána "v novém světle". Kostel byl plně ponořen do tmy a osvětlovaly ho pouze svíčky a v centru byla Nejsvětější svátost. V poklidné atmosféře mnozí využili svátosti smíření či setrvali v tiché modlitbě a meditaci. Během večera kostel navštívilo asi 80 lidí, kteří sem našli cestu také díky průvodcům, kteří na zbloudilé návštěvníky města čekali již u fary, aby je do kostela pozvali. Poděkování patří všem, kteří se během večera o návštěvníky starali a byli jejich "průvodci na cestě za Pánem Ježíšem". Mnozí návštěvníci byli na adoraci přítomni úplně poprvé ve svém životě, a dle ohlasů a výrazu jejich tváře, když z kostela odcházeli, byli zasažení Ježíšovou přítomností a Jeho milostí.

Na základě výzvy papeže Františka připravila farnost ve Vrchlabí Den pro Pána. Zahájení této iniciativy se konalo v kostele sv. Vavřince modlitbou křížové cesty, na kterou navazovala, v jejímž závěru proběhla asi dvacetiminutová adorace. Od počátku letošního roku se ve vedení pravidelných adorací při prvním pátku střídají zástupci různých farních skupin, tentokrát se do programu zapojili hlavně muži spojeni se službou kostelníků. Pak začala adorace ve zdejší farní kapli. Přihlásilo se dostatek zájemců, aby zde mohli 24 hodin adorovat až do sobotního večera, kdy všem přítomným místní duchovní správce požehnal.

"Jsem rád, že se tato modlitební aktivita u nás ve farnosti uskutečnila," řekl P. Jiří Šlégr, a dodal: "Lidé, kteří na adoraci přichází, objevují vzácné nebeské poklady, které jinde než v tichu a na kolenou před Pánem, nalézt nejdou. Původně jsem myslel, že čas na adoraci vymezíme na páteční večer a sobotní dopoledne, ale zájem ze strany farníků umožnil naplnit celých čtyřiadvacet hodin. Jsem si jistý, že právě tímto způsobem se upevňují základy farního společenství, kdy se klaníme a nasloucháme Pánu Ježíši. Věřím, že se zde Den pro Pána, který je hlavně zároveň i Pánovým dnem pro nás, stane každoroční tradicí."

Dne pro Pána se kromě dospělých účastnilo i několik dětí. Šestiletý František se například před vystavenou monstrancí nechal inspirovat a maloval svá výtvarná dílka. Řada lidí využila možnosti a spojila tento den se svátostí smíření.


Další zprávy

Ze světa

Mezinárodní eucharistický kongres v Ekvádoru

Fotoreportáž z právě probíhajícího Mezinárodního kongresu v Ekvádoru.
Ze světa

Biskup Jan posílá pozdrav z Ekvádoru

Od 8. do 15. září 2024 se koná 53. mezinárodní eucharistický kongres ve městě Quito v Ekvádoru.
Z diecéze, Česko

Dotkni se nebe

Víkendová pouť do Králík pro rodiče, kteří přišli o dítě.