Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Neratovští indiáni měli úspěch


Datum:

Mentálně postižení klienti chráněného bydlení v Neratově secvičili divadelní hru Vinnetou. V únoru s ní vyrazili "do světa".

Neratovští indiáni měli úspěch

Nevěříte při čtení titulku vlastním očím a přemýšlíte, kde se u nás vzali indiáni? Přece v našem chráněném bydlení, kde žijí lidé s mentálním postižením. Ti totiž loni v létě nacvičili divadelní hru Vinnetou, ve které ztvárnili právě indiány z kmene Apačů. A tuhle hru v únoru hned dvakrát předvedli v českých divadlech.
Nejprve vyrazili do Divišova divadla v nedalekém Žamberku, kde na ně čekalo asi sedmdesát zvědavých diváků. A naši herci je rozhodně nezklamali. Skvěle zvládli trému, neznámé prostředí i fakt, že od loňského léta šlo o jejich první reprízu. Nálada v divadle byla perfektní a publikum nadšené, takže věříme, že naši herci tu nevystupovali naposled.
Druhé reprízy se Vinnetou dočkal v Divadle drak v Hradci Králové v rámci akce "nedělní nicnedělání". Na dětské návštěvníky tu čekaly různé dílny a hrací stanoviště v indiánském duchu, takže náš Vinnetou tu byl v dobré společnosti. Počet diváků naší hry byl sice komornější, ale na konci tleskali stejně spokojeně jako ti v Žamberku.
Po skončení představení navíc proběhla krátká beseda, kde se publikum mohlo ptát, na cokoli, co je zajímá. Jedna z otázek směřovala i na naše "indiány" a na to, jak v Neratově žijí a co dělají. A nebyli by to naši kamarádi, aby se nepochlubili i tím, že právě nacvičili indické předtančení na neratovský ples. A aby to dokázali, hned se zvedli a divákům svůj tanec předvedli.
Pokud jste naše herce ještě neviděli v akci, nezoufejte. Právě se totiž jedná o tom, že
by se Vinnetou mohl na začátku léta hrát i v Praze. Těšit se už pomalu můžete i na premiéru nové hry, kterou vám naši herci předvedou v rámci mezinárodního divadelního festivalu Menteatrál. Ten proběhne v Neratově mezi 29. a 31. červencem. (Zdeňka Burešová)

Další zprávy

Ze světa

Mezinárodní eucharistický kongres v Ekvádoru

Fotoreportáž z právě probíhajícího Mezinárodního kongresu v Ekvádoru.
Ze světa

Biskup Jan posílá pozdrav z Ekvádoru

Od 8. do 15. září 2024 se koná 53. mezinárodní eucharistický kongres ve městě Quito v Ekvádoru.
Z diecéze, Česko

Dotkni se nebe

Víkendová pouť do Králík pro rodiče, kteří přišli o dítě.