Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Zadar hostil evropské setkání Papežského misijního díla dětí


Datum:

Evropské konference Papežského misijního díla dětí CEME 2016 se v Chorvatsku zúčastnili také zástupci České republiky i královéhradecké diecéze.

Zadar hostil evropské setkání Papežského misijního díla dětí

Evropská konference Papežského misijního díla dětí CEME se v chorvatském Zadaru uskutečnila ve dnech 6. až 9. března a jejím heslem byl úryvek z Matoušova evangelia "On tedy vstal, vzal v noci dítě i jeho matku, odešel…" (Mt 2,14).

Konference, která probíhá každé dva roky, se zúčastnili národní ředitelé a pracovníci Papežských misijních děl (PMD) z 19 evropských zemí. Českou republiku zde zastupovali národní ředitel PMD Leoš Halbrštát, diecézní ředitelka PMD v královéhradecké diecézi Bronislava Halbrštátová a asistentka národního ředitele PMD Julie Němcová.

Program nabídl přednášky, práce ve skupinách, prezentace činnosti Papežského misijního díla dětí (PMDD) a misijních materiálů jednotlivých zemí. Večery byly věnovány společnému slavení liturgie a seznámení se s činností chorvatského PMDD v Zadaru.

Pondělní program začal modlitbou a písní, kterou připravili zástupci z České republiky. Přednášku na téma "Výzvy pro naši práci vyplývající z života mladých uprchlíků a jejich rodin v Evropě i na celém světě" přednesl Markus Offner, prezident CEME. Po přednášce následovala skupinová diskuse. Odpolední program otevřely prezentace činnosti PMDD v Maďarsku, Švýcarsku a České republice. "Naše prezentace byla obohacena ukázkami prací misionářů z PMDD u nás, o které byl mezi přítomnými velký zájem a mezi prezentovanými novými materiály zaujala i Křížová cesta pro malé misionáře od T. Velzela," řekl Leoš Halbrštát. Poté prezident CEME pokračoval přednáškou na téma "Rodinný život a zkušenosti dětí - co to znamená pro naši budoucí misijní práci a předávání víry". Následná práce ve skupinách pak prohloubila uvedené téma. Večer si účastníci prohlédli historickou část města a zúčastnili se slavnostní bohoslužby v katedrále sv. Anastázie, kterou celebroval arcibiskup Želimir Puljic.

Úterý začalo společnou modlitbou vedenou zástupci Švýcarska. Přednášku na téma "Vzdělávání dětí pro misijní práci" přednesla Snježana Mališa z Chorvatska. Práce ve skupinách na téma "Práce s dětmi" byla zaměřena na kreativitu, pedagogiku a psychologii. Odpolední program pokračoval v zadarské farnosti sv. Antonína z Padovy, kde vystoupily děti z PMDD se svým představením a s loutkovým divadlem inspirovaným Chvalozpěvem stvoření svatého Františka z Assisi. Následovala mše svatá, jejímž hlavním celebrantem byl apoštolský nuncius v Chorvatsku arcibiskup Alessandro D’Errico.

Ve středu dostala slovo generální sekretářka PMDD ve Vatikánu Baptistine Ralamboarison. Hovořila mimo jiné i o aktuálních projektech PMDD a otázkách spojených s činností tohoto díla. Program celé konference byl uzavřen sdílením a informacemi o příštím setkání. (peš)


Další zprávy

Ze světa

Mezinárodní eucharistický kongres v Ekvádoru

Fotoreportáž z právě probíhajícího Mezinárodního kongresu v Ekvádoru.
Ze světa

Biskup Jan posílá pozdrav z Ekvádoru

Od 8. do 15. září 2024 se koná 53. mezinárodní eucharistický kongres ve městě Quito v Ekvádoru.
Z diecéze, Česko

Dotkni se nebe

Víkendová pouť do Králík pro rodiče, kteří přišli o dítě.