Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Galerie: Sbírka Kola pro Afriku v Hlinsku shromáždila desítky kol


Datum:

Římskokatolická farnost Hlinsko uspořádala v pořadí druhou sbírku Kola pro Afriku. Shromážděná kola pomohou školákům v Gambii.

Galerie: Sbírka Kola pro Afriku v Hlinsku shromáždila desítky kol

Sbírka Kola pro Afriku se uskutečnila ve druhém březnovém týdnu. Pořadatelé od 64 dárců shromáždili v tamní Orlovně 143 kol, množství náhradních dílů a přileb. "Myšlenku uspořádat tuto sbírku odstartovala reportáž v České televizi. Nadchla mě možnost pomoci i jinou formou než finanční sbírkou," říká na úvod Ladislav Kovárník, který sbírku uspořádal s dobrovolníky z Chlapského společenství společně se Štěpánem Netolickým a Krištofem Ptáčkem ze Společenství mládeže Římskokatolické církve v Hlinsku. Z Hlinska kola putují do Heřmanické věznice, kde je vězni opraví a zkompletují. "Všem dárcům děkujeme," doplňuje Ladislav Kovárník.

Kola poputují do Gambie především tam, kde děti mají do školy z domova vzdálenost delší než deset kilometrů. "Rodiče je z důvodu střetu s nebezpečnými zvířaty odmítají posílat do školy. Kolo tak pro ně znamená v podstatě šanci na vzdělání," pokračuje Kovárník. Nejkvalitnější horská kola pak dostanou správci parků v Čadu a Kamerunu jako pomůcku při ochraně ohrožených zvířat, především slonů, před pytláky.

První sbírka Kola pro Afriku se uskutečnila v únoru loňského roku na hlinecké faře a vybralo se 77 kol. Bylo třeba sehnat sponzory z řad autodopravců k dopravení kol do sběrného místa v Sebranicích u Litomyšle. Pro letošní sbírku v týdnu od 7. do 12. března zapůjčila vyhovující prostory v Orlovně Jednota Orel Hlinsko. Z centrálního skladu v Ostravě pak nabídli možnost odvozu kol přímo z místa sbírky, což letos pořadatelé využili. (peš)

Více informací na www.kolaproafriku.cz.

Fotogalerie


Další zprávy

Ze světa

Mezinárodní eucharistický kongres v Ekvádoru

Fotoreportáž z právě probíhajícího Mezinárodního kongresu v Ekvádoru.
Ze světa

Biskup Jan posílá pozdrav z Ekvádoru

Od 8. do 15. září 2024 se koná 53. mezinárodní eucharistický kongres ve městě Quito v Ekvádoru.
Z diecéze, Česko

Dotkni se nebe

Víkendová pouť do Králík pro rodiče, kteří přišli o dítě.