Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

V Kutné Hoře se sejdou odborníci na církevní památky


Datum:

V Kutné Hoře se uskuteční mezinárodní, česko - norský seminář Církevní památky (téměř) bez bariér.

V Kutné Hoře se sejdou odborníci na církevní památky

"Bariérami se v našem případě myslí jakákoliv překážka, která brání člověku vstoupit do sakrálního prostředí (fyzický hendikep, porucha vnímání, ateismus, předsudky apod.)," vysvětluje za pořadatele Soňa Telecká.

Seminář se bude konat 4. dubna 2016 v budově arciděkanství, Jakubská 1, Kutná Hora. ​K účasti na semináři je potřeba se zaregistrovat, a ​to na adrese sona.telecka [at] khfarnost.cz (sona[dot]telecka[at]khfarnost[dot]cz) nebo sona.telecka [at] gmail.com (sona[dot]telecka[at]gmail[dot]com) do 24. března 2016. Kdyby kapacita objektu arciděkanství nestačila, seminář by se konal v aule Církevního gymnázia v budově voršilského kláštera v Kutné Hoře v ulici Jiřího z Poděbrad. Seminář bude simultánně tlumočen a je na něj volný vstup.

Akci pořádá Římskokatolická farnost – arciděkanství Kutná Hora ve spolupráci s obcí Horní Maršov, Římskokatolickou farnostíu kostela sv. Jakuba v Brně, norskou Arbeidsgiverorganisasjon for Kirkelige Virksomheter (Asociace církevních organizací) a s Český výborem Mezinárodní rady muzeí ICOM in cooperation with Czech National Committee of ICOM. Seminář je součástí tří projektů podpořených grantem Norska, Lichtenštejnska a Islandu: "Obnova a rehabilitace kostela sv. Jakuba v Kutné Hoře – památce UNESCO", "Záchrana a obnova renesančního kostela Nanebevzetí Panny Marie v Horním Maršově", a "Rekonstrukce a rehabilitace chrámu sv. Jakuba v Brně – Monumentum sacrum Brunense".

Program semináře:
  • 9.00 – 9.45 Registrace účastníků
  • 9.45 – 10.00 Oficiální zahájení semináře (H. E. Ambasador Siri Ellen Sletner; arciděkan Bc.Th. Jan Uhlíř, ŘKF - arciděkanství Kutná Hora; Oddbjørn Sørmoen, Asociace církevních organizací, Oslo; Martina Lehmannová, předsedkyně Českého výboru ICOM)
  • 10.00 – 10.30 Kateřina Grenarová, vedoucí Infocentra u chrámu sv. Barbory v Kutné Hoře: Prezentace ŘKF - arciděkanství Kutná Hora včetně kostela sv. Jakuba a Infocentra u chrámu sv. Barbory; zkušenosti s prací se školní mládeží, přiblížení historických budov, církevního umění, historie a křesťanství, "otevření kostela pro všechny".
  • 10.30 – 11.00 Oddbjørn Sørmoen, ředitel sekce památkové péče Asociace církevních organizací, Oslo, Norsko: Co znamená zpřístupnění církevního kulturního dědictv
  • 11.00 – 11.30 Václav Slouk, duchovní správce Římskokatolické farnosti u Sv. Jakuba Brno: Prezentace ŘKF u Sv. Jakuba Brno; Otevření spirituality církve pro všechny, zpřístupnění kostelů v postmoderní době.
  • 11.30 – 11.45 Diskuse, přestávka (občerstvení).
  • 11.45 – 12.15 Norbert Schmidt, architekt: Současné umění ve starém kostele, pokračování tradice.
  • 12.15 – 12.45 Corpora S – creative art group, Petr Štěpán, Pavel Šlégl, akademičtí malíři: Prezentace kreativního umění v kostelech.
  • 12.45 – 13.45 Přestávka na oběd.
  • 13.45 – 14.15 Miroslav Navrátil, projektant a specialista na historické krovy, člen projektového týmu Rekonstrukce a rehabilitace chrámu sv. Jakuba v Brně - Monumentum sacrum Brunense: Prezentace zpřístupnění půdních prostor a dalších míst "za oponou" v církevních stavbách pro veřejnost, unikátní dřevěné konstrukce apod.
  • 14.15 – 14.45 Cathrine Lillo-Stenberg, vedoucí pracovnice sekce památkové péče Asociace církevních organizací, Oslo, Norsko: Dokumentace a zvyšování povědomí o kostelech v Norsku.
  • 14.45 – 15.15 Martin Číhalík, historik umění, člen projektového týmu Rekonstrukce a rehabilitace chrámu sv. Jakuba v Brně - Monumentum sacrum Brunense: Konzervátorské - restaurátorské práce a nové objevy v kostele Sv. Jakuba v Brně.
  • 15.15 – 15.45 Pavel Klimeš, krajinný ekolog: Konzervátorské - restaurátorské práce a nové objevy v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Horním Maršově a jejich prezentace.
  • 15.45 – 16.30 Závěrečná diskuse a shrnutí semináře.

Plakát s programem


Další zprávy

Ze světa

Mezinárodní eucharistický kongres v Ekvádoru

Fotoreportáž z právě probíhajícího Mezinárodního kongresu v Ekvádoru.
Ze světa

Biskup Jan posílá pozdrav z Ekvádoru

Od 8. do 15. září 2024 se koná 53. mezinárodní eucharistický kongres ve městě Quito v Ekvádoru.
Z diecéze, Česko

Dotkni se nebe

Víkendová pouť do Králík pro rodiče, kteří přišli o dítě.