Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Galerie: Na diecézní setkání přijely stovky mladých. "Napumpovalo nás," říkají.


Datum:

Hradec Králové hostil o Slavnosti sv. Josefa Diecézní setkání mladých, v duchu slov sv. Matouše Blahoslavení milosrdní, neboť oni dojdou milosrdenství.

Galerie: Na diecézní setkání přijely stovky mladých. "Napumpovalo nás," říkají.

Celodenní program setkání zahájil komponovaný pořad v sále hradecké Filharmonie. "Prožíváme Svatý rok milosrdenství, a proto jsme náplň letošního setkání věnovali milosrdenství. Právě milosrdenství se ve své katechezi v dopolední části věnoval prezident Diecézní charity Mons. Josef Suchár," uvedla Marie Sejkorová, která z pozice vedoucí Diecézního centra pro mládež vedla přípravný tým.

Velký zájem mezi účastníky vyvolal i "kulatý stůl". Hosté P. Tomáše Hoffmanna, ředitele Diecézního centra života mládeže Vesmír v Deštném v Orlických horách, vydávali svá životní svědectví o přijatém i prokázaném milosrdenství. A jak známo, životní příběhy patří vždy mezi nejpoutavější vyprávění. 

Milosrdenství - téma pro skupinky i křížovou cestu

Odpolední část mládežnického setkání nabídla přednášky a diskuze v tématických skupinách. Podle deseti skutků milosrdenství si zájemci mohli vybrat z desítky skupin na téma "Boží jméno je milosrdenství". Kromě nich se ale mohli seznámit také se zázemím Studia Vojtěch Radia Proglas, pomyslně navštívit Etiopii či si sousedky popovídat s mladými věřícími ze sousední polské svídnické diecéze. A ti, kteří chtěli protáhnout tělo, vyzkoušeli hru Dreamgame či Street jazz.

Před závěrečnou mší svatou pak účastníky naladila do duchovní roviny křížová cesta městem, zaměřená na bolesti dnešního světa. Poslední zastavení před katedrálou Svatého Ducha shromáždilo poutníky před Svatou branou milosrdenství. Mnozí z nich jí prošli vůbec poprvé.

Následujme svatého Josefa

Diecézní setkání mládeže zakončila mše svatá, kterou celebroval královéhradecký biskup Jan Vokál za koncelebrace světícího biskupa Josefa Kajneka a generálního vikáře Josefa Sochy. Protože se setkání konalo o Slavnosti sv. Josefa, snoubence Panny Marie, věnoval biskup Jan homilii rodině a situacím, v nichž nám může být pěstoun Ježíše Krista vzorem. "Svatý Josef zůstává vzorem křesťanské pokory a patronem svaté čistoty," řekl biskup Jan a poukázal na slova, která papež František pronesl při intronizační homilii. "Vyzval nás, abychom se učili z jeho pokory, mlčení, neustálé přítomnosti a bezvýhradní věrnosti. Připomněl však, že taková věrnost a péče není možná bez hluboké dobroty srdce a velké laskavosti. A to jsou další dva krásné přívlastky svatého Josefa - dobrota srdce a laskavost. Uměl mít rád a má rád," pokračoval biskup Jan. Na závěr promluvy vyzval mladé, aby sv. Josefa prosili o přímluvu. "Aby nám pomohl žít čistě, hledat a zůstat věrni povolání, které pro nás připravil Pán."

Setkání "napumpuje" na další rok

"Zaujala mě jedna z tématických skupinek milosrdenství, nazvaná Mohu dál?, která se věnovala syrským a ukrajinských uprchlíkům a jejich dětem. Paní Dobešová z integračního centra s mladými lidmi ze Sýrie a Ukrajiny vyprávěla o jejich problémech. Překvapilo mě, jak se tito lidé dokázali přizpůsobit životu u nás," popsal své zážitky z diecézního setkání mladých Ondřej Tauchman z Nekoře.

"Na setkání jezdím pravidelně a vždy mě napumpuje na další rok. Letos je tomu stejně. Já jsem si odpoledne vybrala Greamgame, což je skvělá hra, kterou by se mě každý zkusit. Jsem nadšená velkou koncentrací kamarádů, které rok nevidím a jsem ráda, že jsem je zase všechny po roce viděla," sdělila Denisa Moravcová z Letohradu. (peš)


Fotogalerie I

Fotogalerie II

Fotogalerie III

Fotogalerie IV


Další zprávy

Ze světa

Mezinárodní eucharistický kongres v Ekvádoru

Fotoreportáž z právě probíhajícího Mezinárodního kongresu v Ekvádoru.
Ze světa

Biskup Jan posílá pozdrav z Ekvádoru

Od 8. do 15. září 2024 se koná 53. mezinárodní eucharistický kongres ve městě Quito v Ekvádoru.
Z diecéze, Česko

Dotkni se nebe

Víkendová pouť do Králík pro rodiče, kteří přišli o dítě.