Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Galerie: Biskup Jan požehnal o Květné neděli ratolesti. Začíná Svatý týden


Datum:

Biskup Jan Vokál ratolesti požehnal v kapli sv. Klimenta, odkud se věřící průvodem vydali do katedrály Svatého Ducha. Při mši svaté zazněly pašije.

Galerie: Biskup Jan požehnal o Květné neděli ratolesti. Začíná Svatý týden

V čele průvodu z kaple sv. Klimenta do katedrály jel chlapec na oslíku - podle evagelijního ztvárnění příjezdu Ježíše Krista do Jeruzaléma. Průvod symbolicky naznačuje, že následujeme Pána na jeho cestě utrpení a účastníme se jeho kříže, abychom dostali také podíl na jeho vzkříšení a na jeho životě. Tuto myšlenku vyzdvihuje zvláště žehnací modlitba nad ratolestmi: "… požehnej také nás, ať s radostí jdeme za svým Králem Kristem." Květná neděle spojuje Kristův královský triumf a oslavu jeho utrpení vjedno. Obojí je ve velikonočním tajemství vzájemně propojeno.

Dotek Kristova milosrdenství

Při bohoslužbě Slova věřící vyslechli pašije z pera evangelisty sv. Lukáše. Z jeho textu o posledních okamžicích života Ježíše Krista pak při homilii vycházel biskup Jan Vokál. I v Lukášově textu našel paralelu k letošnímu Svatému roku milosrdenství, a sice Kristovo milosrdenství vůči Petrovi, který, ač prohlašoval, že s Mistrem půjde třeba i na smrt, třikrát ho zradil. Biskup Jan poukázal na Ježíšovo soucítění a "nádherné lidství". "Bůh neustále hledí do našeho srdce a vidí jej. On vidí a čte každou naši i nevyslovenou myšlenku a úmysl. Neustále zkoumá naši duši, je všudypřítomný. Ne proto, aby nás přistihl při zlém, ale proto, aby v našem srdci znovu našel svůj obraz a lásku. Viděli jsme, jak reagoval na Petrovo trojí zapření. Obrátil se na něj, pohlédl mu do očí – ne proto, aby ho odsoudil, ale aby mu ukázal, že ho to bolí, aby v něm probudil kousek svědomí, lásku, soucit. Aby v něm vzbudil lítost a přivedl ho k obrácení. Petr vyběhl a hořce se rozplakal. Kristus se ho právě dotkl svým milosrdenstvím, aby ho obrátil, změnil. Stejně tak si přeje dotknout se svým milosrdenstvím každého z nás," zakončil svoji promluvu biskup Jan Vokál.

Svatý týden jako vrchol postní doby

Květnou nedělí vstupujeme do Svatého týdne, vrcholu postní doby, po němž následují Velikonoce. Květná neděle připomíná Kristův slavný vjezd do Jeruzaléma. Současně také připomíná blížící se utrpení, smrt a vzkříšení Ježíše Krista. Slavení Květné neděle je doloženo již od sedmého století. V liturgii tohoto svátku jsou význačné tři momenty: kněz před mší mimo chrám žehná palmové, jívové či jiné zelenající se ratolesti a průvod celého společenství vchází do chrámu, dále se čtou pašijové texty, tedy ta vyprávění evangelií, která popisují Ježíšovo utrpení a smrt, a nakonec je to samo slavení mše svaté.

Po Květné neděli následuje Modré pondělí, Šedivé úterý, Škaredá středa a Zelený čtvrtek, který je prvním dnem, kdy se připomíná Kristovo třídenní utrpení a vzkříšení. S večerem na Zelený čtvrtek přichází velikonoční třídenní (triduum), které zahrnuje Velký pátek, Bílou sobotu a nedělní Boží hod velikonoční.

Pořad dalších velikonočních bohoslužeb nejen v katedrále Svatého Ducha, ale i v ostatních kostelích královéhradecké diecéze, najdete zde(peš)

Fotogalerie


Další zprávy

Ze světa

Mezinárodní eucharistický kongres v Ekvádoru

Fotoreportáž z právě probíhajícího Mezinárodního kongresu v Ekvádoru.
Ze světa

Biskup Jan posílá pozdrav z Ekvádoru

Od 8. do 15. září 2024 se koná 53. mezinárodní eucharistický kongres ve městě Quito v Ekvádoru.
Z diecéze, Česko

Dotkni se nebe

Víkendová pouť do Králík pro rodiče, kteří přišli o dítě.