Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Galerie: Biskup Jan posvětil oleje. Při Missa Chrismatis


Datum:

Na Zelený čtvrtek dopoledne se kněží sešli s biskupy na Missa Chrismatis. Biskup Jan posvětil oleje.

Galerie: Biskup Jan posvětil oleje. Při Missa Chrismatis

V katedrále Svatého Ducha v Hradci Králové se na Zelený čtvrtek dopoledne uskutečnila společná mše svatá biskupů Jana Vokála a Josefa Kajneka s kněžími královéhradecké diecéze. Při bohoslužbě, zvané Missa Chrismatis, biskup Jan posvětil svaté oleje a kněží obnovili svůj kněžský slib. Jako každý rok se bohoslužba těšila velké účasti diecézního kléru, službu u oltáře přijalo téměř sto ministrantů. Po mši svaté se kněží sešli se svými biskupy na společném agapé.

Obřadu se zúčastnil i nedávno jmenovaný druhý plzeňský biskup a stávající generální sekretář České biskupské konference Tomáš Holub, který z královéhradecké diecéze pochází. "Děkuji za možnost slavit s vámi dnešní mši svatou. Zamiloval jsem si královéhradeckou diecézi, ze které pocházím, pro kterou jsem pracoval jako generální vikář a kterou považuji za svůj domov. Dnes si připadám, jako kdybych svůj domov pomyslně opouštěl. Chtěl bych vás poprosit, abyste mne modlitbami provázeli do mého nového domova, kterým bude Plzeň a plzeňská diecéze," řekl na závěr bohoslužby Tomáš Holub.

Čtvrtečním večerem začalo velikonoční třídenní (triduum), které zahrnuje Velký pátek, Bílou sobotu a nedělní Boží hod velikonoční. Třídenním končí pro křesťany svatý týden, poslední postní týden před Velikonocemi. Pořad velikonočních bohoslužeb v kostelích královéhradecké diecéze najdete zde(peš)

Fotogalerie I

Fotogalerie II


Další zprávy

Ze světa

Mezinárodní eucharistický kongres v Ekvádoru

Fotoreportáž z právě probíhajícího Mezinárodního kongresu v Ekvádoru.
Ze světa

Biskup Jan posílá pozdrav z Ekvádoru

Od 8. do 15. září 2024 se koná 53. mezinárodní eucharistický kongres ve městě Quito v Ekvádoru.
Z diecéze, Česko

Dotkni se nebe

Víkendová pouť do Králík pro rodiče, kteří přišli o dítě.