Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

II. zasedání Plenárního sněmu katolické církve v ČR ukončeno


Datum:

II. zasedání Plenárního sněmu katolické církve v ČR ukončeno

Ve středu 6. července 2005 bylo na Velehradě zahájeno druhé zasedání Plenárního sněmu katolické církve v České republice. Přesně po dvou letech se zde sešlo na 114 delegátů z jednotlivých českých a moravských diecézí, aby společně projednali, dopracovali a schválili ústřední sněmovní dokument "Život a poslání křesťanů v církvi a ve světě".

Krátká rekapitulace událostí II. zasedání Plenárního sněmu (6. - 10. 7. 2005)

1. den (6. červenec)
První den sněmu byl zahájen pontifikální mší svatou, kterou v bazilice Nanebevzetí Panny Marie celebroval pražský arcibiskup a předseda plenárního sněmu kardinál Miloslav Vlk. Odpoledne proběhlo ve Slovanském sále velehradského gymnázia úvodní jednání sněmu. Byl představen text dokumentu "Život a poslání křesťanů v církvi a ve světě" a účastníci byli seznámeni s procedurálními pravidly sněmovního shromáždění. Zmíněný dokument má šest částí:
1) Laici v církvi a ve společnosti
2) Kněžství, jáhenství a zasvěcený život
3) Liturgie a svátostná pastorace
4) Pastorace
5) Misijní poslání církve
6) Úvod a závěr
Při hlasovací proceduře, která bude probíhat tajně, mají rozhodující hlas zůčastnění biskupové, ostatní mají poradní hlas. 

2. den (7. červenec)
Byly předloženy připomínky a poznámky k návrhům 1. až 3. bodu sněmovního dokumentu. Na zmíněná témata proběhla podnětná diskuse. V následujících dnech budou tři redakční skupiny také připravovat texty závěrečného poselství Plenárního sněmu. To bude mít tři části - jedna část bude věnována katolickým věřícím (připravuje tým olomouckého arcibiskupa J. Graubnera), druhá ostatním křesťanským církvím (tým pražského světícího biskupa V. Malého) a třetí část bude určena veřejnosti (tým plzeňského biskupa F. Radkovského). Hlasování o definitivní podobě poselství proběhne v sobotu.

3. den (8. červenec)
Pontifikální mši svatou sloužil ostravsko-opavský biskup František Lobkowicz, promluvu přednesl českobudějovický biskup Jiří Paďour. Odpoledne bylo projednáno a schváleno definitivní znění tří úvodních kapitol sněmovního dokumentu a předneseny připomínky ke zbývajícím kapitolám.

4. den (9. červenec)
V poslední jednací den Plenárního sněmu bylo po zapracování několika pozměňovacích návrhů schváleno konečné znění dokumentu "Život a poslání křesťanů v církvi a ve světě". Dokument bude zaslán Apoštolskému stolci k přezkoumání a poté veřejně publikován. Stejně tak byla schválena tři poselství - katolíkům, křesťanům nekatolíkům a ostatní veřejnosti. Ta budou zveřejněna během slavnostní bohoslužby v neděli 10. července. Kardinál Miloslav Vlk, předseda sněmu, oficiálně předal všechna usnesení sněmu České biskupské konferenci, která má podle všech regulí právo sněmovní proces, započatý v roce 1997, ukončit.

5. den (10. červenec)
Při slavnostní bohoslužbě v bazilice Nanebevzetí Panny Marie a svatých Cyrila a Metoděje byl ukončen Plenární sněm. Předseda sněmu kardinál Miloslav Vlk předal katolíkům, ostatním křesťanům i celé veřejnosti poselství Plenárního sněmu.

Více na http://tisk.cirkev.cz/ nebo http://snem.cirkev.cz/


Další zprávy

Z diecéze

Zkoušky loveckých psů v diecézních lesích

Myslivci se psy předvedli krásu myslivecké kynologie v plném lesku.
Z diecéze

Senioři si užili svůj den v Hradci Králové

Zúčastnil se ho i kardinál Dominik Duka.
Česko

Národní Svatováclavská pouť

Za svatováclavskou tradicí do Staré Boleslavi...