Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Galerie: Nohy umyl biskup Jan dvanácti mužům


Datum:

Na Zelený čtvrtek večer se v katedrále Svatého Ducha v Hradci Králové uskutečnila mše svatá na památku poslední večeře Ježíše Krista s apoštoly.

Galerie: Nohy umyl biskup Jan dvanácti mužům

Mši svatou celebroval královéhradecký biskup Jan Vokál. Součástí bohoslužby byl také obřad umývání a líbání nohou. Biskup Jan při něm umyl po Kristově vzoru nohy dvanácti mužům. 

Obřady mytí nohou následuje po homilii, kdy přisluhující přivedou vybrané muže k sedadlům připraveným na vhodném místě. Kněz (je-li třeba, odloží mešní roucho) přistoupí ke každému z nich a za pomoci přisluhujících lije jim na nohy vodu a utírá jim je. Samotný kněz při obřadu nic neříká, ale schola nebo lid zpívá příslušnou antifonu, vycházející ze třinácté kapitoly Janova evangelia, nebo jiný vhodný zpěv. Kněz na důkaz, že je v následování Krista tím, kdo slouží, vykonává celý obřad vkleče jako znamení pokory.

 

Čtvrtečním večerem začalo velikonoční třídenní (triduum), které zahrnuje Velký pátek, Bílou sobotu a nedělní Boží hod velikonoční. Třídenním končí pro křesťany svatý týden, poslední postní týden před Velikonocemi. Pořad velikonočních bohoslužeb v kostelích královéhradecké diecéze najdete zde. (peš)


Další zprávy

Ze světa

Mezinárodní eucharistický kongres v Ekvádoru

Fotoreportáž z právě probíhajícího Mezinárodního kongresu v Ekvádoru.
Ze světa

Biskup Jan posílá pozdrav z Ekvádoru

Od 8. do 15. září 2024 se koná 53. mezinárodní eucharistický kongres ve městě Quito v Ekvádoru.
Z diecéze, Česko

Dotkni se nebe

Víkendová pouť do Králík pro rodiče, kteří přišli o dítě.