Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Velký pátek: Kristus zemřel na kříži


Datum:

Velký pátek je dnem ukřižování Ježíše Krista a dnem přísného postu a rozjímání nad Spasitelovým utrpením.

Velký pátek: Kristus zemřel na kříži

Velký pátek je připomínkou dne smrti Ježíše Krista, kdy se konal proces odsouzení, jeho poprava i pohřeb. V Bibli se události popisují ve všech čtyřech evangeliích a právě dnes se tato část evangelií čte v tzv. pašijích.

V katedrále Svatého Ducha v Hradci Králové začnou velkopáteční obřady v 18.00 hodin. Obřady povede královéhradecký biskup Jan Vokál.

Velký pátek je vzpomínkou na ukřižování, a proto je prožíván jako den přísného postu (půst od masa a újmy v jídle) ve znamení smutku, ticha a rozjímání. Podle evangelií odpoledne ve tři hodiny zemřel Ježíš na kříži. Proto se přibližně v tento čas mohou věřící scházet ke zvláštní bohoslužbě - není to běžná mše, otvírá se smysl utrpení a smrti Krista při čtení Bible, připomíná se pokleknutím před křížem, přednáší se modlitby za velké bolesti celého světa (rozdělení, války, špatné vztahy, nejednota křesťanů, apod.)  

Neslouží se mše svatá

Podle prastaré tradice se na Velký pátek neslaví eucharistická oběť, ale obřady na památku utrpení Páně. Ty mají tří části: bohoslužbu slova, ve které se čtou pašije, zakončenou přímluvami za celý svět; uctívání kříže; přijímání. Výzdoba kostela je chudá, žádné květiny, žádné svíce na oltáři, písně se zpívají bez doprovodu varhan a zvony mlčí. V mnohých kostelech se koná tento den ještě pobožnost křížové cesty.

Bible vypráví, že v momentě Ježíšovy smrti se roztrhla opona, která v jeruzalémském chrámě dělila velesvatyni od ostatních prostor. Tím Písmo naznačuje, že Ježíšovou smrtí se otevřela cesta k největšímu pokladu - k samotnému Bohu. Lidová tradice toto poněkud opravila a vypráví o otevírání pokladů ve skalách.

Ježíšův spásný čin spočívá v tom, že všechen následek hříchu dopadl na něj, místo na nás. Vzal naše prokletí na sebe. Na kříži protrpěl to, co způsobuje hřích - ztrátu Boha. Toto největší utrpení vytrpěl až do dna. "Bože můj, Bože můj, proč jsi mě opustil?", zvolal na kříži.

Státní svátek po více než šedesáti letech

Česká republika se od letošního roku přidala k zemím, kde je Velký pátek státním svátkem. Velký pátek byl státním svátkem i v někdejším Československu, byl ale zrušen za komunistického režimu v roce 1951, a tak z celých Velikonoc zůstalo tehdy dnem pracovního klidu pouze pondělí. Je dnem, který následuje po neděli zmrtvýchvstání Krista.

Pořad velikonočních bohoslužeb v kostelích královéhradecké diecéze najdete zde(peš)


Další zprávy

Ze světa

Mezinárodní eucharistický kongres v Ekvádoru

Fotoreportáž z právě probíhajícího Mezinárodního kongresu v Ekvádoru.
Ze světa

Biskup Jan posílá pozdrav z Ekvádoru

Od 8. do 15. září 2024 se koná 53. mezinárodní eucharistický kongres ve městě Quito v Ekvádoru.
Z diecéze, Česko

Dotkni se nebe

Víkendová pouť do Králík pro rodiče, kteří přišli o dítě.