Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Varhanní maraton v Chrasti a okolí


Datum:

Zájemci vyslechnou zvuk šesti historických nástrojů v Chrasti u Chrudimi a okolních obcích. Rozezvučí je varhaník Michal Hanuš.

Varhanní maraton v Chrasti a okolí

Průvodcem Varhanního maratonu bude Miroslav Pošvář. "Úžasný nástroj je v Rosicích, dřív býval v Chrasti. Je v horším stavu, ale umělecky je ze všech varhan nejhodnotnější. To je paráda, to je nádhera," uvedl Pošvář, který před každým vystoupením místní nástroj posluchačům vždy představí. V rosickém kostele svatého Václava zazní také ukázka varhanní improvizace do zvuku velkého kostelního zvonu.

Varhanní maraton začne hodinu po poledni v zámecké kapli v Chrasti. Tamní varhany jsou z šesti nástrojů nejstarší, pocházejí z počátku 18. století, i když píšťaly podstoupily pozdější výměnu. Kromě Rosic (15.15) jsou v itineráři také kostely v Chrasti (13.45), Řestokách (14.30) a Chrašicích (16.00), poslední bude kostel svaté Markéty v Podlažicích, kde vystoupení začne v 16.45. Varhaník Michal Hanuš každý nástroj předvede v půlhodinovém vystoupení.

Hudební repertoár se bude měnit podle konkrétního místa a nástroje. "Každý nástroj má svoje a něco mu sluší. Dobrý varhaník se pozná i podle toho, že jim nechce cpát něco jiného, ale podřídí se jim a hraje na ně tak, aby se ukázala jejich kvalita," řekl Pošvář.

Varhanní maraton je pro zájemce zdarma, jen putování mezi jednotlivými kostely si každý musí zajistit sám. (peš)


Další zprávy

Ze světa

Mezinárodní eucharistický kongres v Ekvádoru

Fotoreportáž z právě probíhajícího Mezinárodního kongresu v Ekvádoru.
Ze světa

Biskup Jan posílá pozdrav z Ekvádoru

Od 8. do 15. září 2024 se koná 53. mezinárodní eucharistický kongres ve městě Quito v Ekvádoru.
Z diecéze, Česko

Dotkni se nebe

Víkendová pouť do Králík pro rodiče, kteří přišli o dítě.