Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Podlipnické středověké kostely se otevřou návštěvníkům


Datum:

Kostely v Loukově, Dolním Městě a Řečici nabízejí komponované programy, a sice na sobotu 23. dubna.

Podlipnické středověké kostely se otevřou návštěvníkům

 

U svaté Markéty v Loukově a u svatého Martina v Dolním Městě budou komentované prohlídky. Nejbohatší program je připraven v Řečici u příležitosti tamní Svatojiřské pouti. V řečickém kostele svatého Jiří bude kromě mše a prohlídky i benefiční koncert. Lidé mohou přispět na další opravy těchto památek a záchranu v nich ukrytých nástěnných maleb ze 14. století. Vyplývá to z údajů sdružení Přátelé podlipnických kostelů.

 

Sdružení se o obnovu kostelíků stará od roku 2001. V nejbližší době by měl přijít na řadu řečický kostel. "Rádi bychom opravili střechu a pokračovali v opravách interiéru," řekl Marek Hanzlík, místopředseda sdružení a lipnický kastelán. U kostela by rovněž měla být ze dvou stran opravena fasáda. Na projekt za dva miliony korun se sdružení pokusí tento rok sehnat dotaci ve spolupráci s místní akční skupinou.

 

Na vnitřní stěny kostela by se pak mohly vrátit části nástěnných maleb. Sejmuty byly před několika lety i s podkladovou omítkou, a to z míst, kde hrozilo, že je zničí vysoká vlhkost."Tímto způsobem se zachraňovaly s tím, že se počká, až vyschne to základové zdivo," uvedl kastelán. Návrat maleb už je možný díky odvodnění kostela. Ve zbylých dvou podlipnických kostelích malby snímány nebyly. "Buď byly sušší, anebo se v té soklové části ani žádné malby nezachovaly," uvedl.

 

U kostela svatého Jiří počítá připravovaný projekt rovněž s výměnou dožívajícího smrkového šindele na střeše za kvalitnější modřínový. "Krov je v pořádku, do kostela neteče, ale ta krytina by si zasloužila výměnu," řekl Hanzlík.

 

Sobotní Den pro podlipnické kostely začne v 10.00 mší ke cti svatého Jiří v řečickém kostele. Komentované prohlídky kostelů budou odpoledne. Benefiční koncert Jiřího Sychy s barokní hudbou pro sólové housle začne v Řečici v 16.30.

 

Podrobný program


Další zprávy

Ze světa

Mezinárodní eucharistický kongres v Ekvádoru

Fotoreportáž z právě probíhajícího Mezinárodního kongresu v Ekvádoru.
Ze světa

Biskup Jan posílá pozdrav z Ekvádoru

Od 8. do 15. září 2024 se koná 53. mezinárodní eucharistický kongres ve městě Quito v Ekvádoru.
Z diecéze, Česko

Dotkni se nebe

Víkendová pouť do Králík pro rodiče, kteří přišli o dítě.