Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Setkání partnerských diecézí v Magdeburgu


Datum:

Setkání partnerských diecézí v Magdeburgu

Zástupci několika  diecézí se ve dnech 2. až 4. září zúčastnili Dne partnerství v Magdeburgu a pouti na významném místě tamní diecéze - Huysburgu.

Program tvořily společné bohoslužby a diskusní setkání, prostor byl vyhrazen také vzájemným rozhovorům. Zástupci diecézí z Polska, Německa, Litvy a České republiky si mohli také prohlédnout zajímavosti tohoto starobylého města a shlédnout výstavu o jeho historii. Z českých biskupů se setkání zúčastnil královéhradecký diecézní biskup Dominik Duka a emeritní biskup litoměřický Josef Koukl.

S Magdeburgem nás pojí mnohá historická pouta. Zdejší biskupství bylo zřízeno jako misijní pro oblast polabských Slovanů. Nejvýznamnější událostí z hlediska vztahů k tomuto městu byl pobyt sv. Vojtěcha v Magdeburgu. Zde získal budoucí pražský biskup (první českého původu) vyšší vzdělání, než se mu mohlo dostat u nás. Podle zdejšího biskupa, který ho biřmoval, přijal také biřmovací jméno Adalbert.

Další významnou osobností která spojuje Čechy s Magdeburgem je sv. Norbert, český zemský patron působící dlouhá léta na magdeburském biskupském stolci. V Magdeburgu byl tento zakladatel premonstrátů původně pohřben. Do Prahy na Strahov, kde je jeho hrob nyní, byl přenesen až později. Na bohatou tradici vzájemných vztahů nyní naše biskupství navazuje. Rozbíhá se vzájemná spolupráce. Jedním jejím konkrétním projevem bylo např. pohostinné přijetí mládeže z naší diecéze před světovým setkáním mládeže v Kolíně nad Rýnem. 

Petr Polehla


Další zprávy

Z diecéze

Zkoušky loveckých psů v diecézních lesích

Myslivci se psy předvedli krásu myslivecké kynologie v plném lesku.
Z diecéze

Senioři si užili svůj den v Hradci Králové

Zúčastnil se ho i kardinál Dominik Duka.
Česko

Národní Svatováclavská pouť

Za svatováclavskou tradicí do Staré Boleslavi...