Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Dny Bible 2005 - Bible pro Etiopii


Datum:

Dny Bible 2005 - Bible pro Etiopii

Letos připadá Den Bible na neděli 13. 11. 2005.
V kostelích se bude konat sbírka na podporu biblického apoštolátu. O výnos sbírky se z rozhodnutí ČBK dělí České katolické biblické dílo (25 %) a Česká biblická společnost (75 %).
Česká biblická společnost patří mezi biblické organizace, které se zaměřují na evangelizaci. Soustřeďuje se na vydávání Biblí různého formátu a v nejrůznějších překladech. Každý rok z výtěžku sbírky financuje biblickou práci pro křesťany z některé chudé země.
V letošním roce je touto zemí Etiopie.

Fakta o Etiopii
Rozloha: 1 133 380 km2
Počet obyvatel: 66 560 000 (r. 2003)
Náboženství křesťané: 61 %, muslimové 32 %, tradiční náboženství 7 %
Gramotnost: 33,2 % (r. 1995)
Úřední jazyk: amharština

Etiopie byla hned po Arménii druhou zemí na světě, který ve čtvrtém století přijala křesťanství za státní náboženství. O křesťanské tradici svědčí například ve skalách vytesané kostely v Lalibele na severu Etiopie, které patří k nejvýznamnějším uměleckým dílům křesťanství a ke světovému kulturnímu dědictví. Lalibele se také říká africký Jeruzalém. Etiopie má ale i smutné prvenství patří k nejchudším zemím světa. Někteří lidé nemají nic víc než svou víru.
Pracovním a úředním jazykem v Etiopi je amharština, ale liturgickým jazykem etiopské ortodoxní církve je semitský jazyk ge´ez (stará etiopština). Celá Bible v tomto starém jazyce byla dokončena kolem roku 600. Ale s překladem do amharštiny je tomu podobně jako s naším dosud užívaným kralickým překladem upraveným v 19. století. Dnes je již pro mnoho lidí obtížně srozumitelný. V Etiopii však žije mnoho různých národností, které mluví odlišnými jazyky.
Vedle tisku Biblí věnuje tamější biblická společnost hodně úsilí a času na zajišťování práce celé řady překladatelů Bible. To vše se děje za finanční podpory světové rodiny biblických společností.

Sbírka pro ČBS v roce 2004 byla určena pro Kongo a vynesla celkem (po odečtení všech nákladů spojených s tímto projektem) 1 404 403,- Kč. Děkujeme.


Další zprávy

Z diecéze

Zkoušky loveckých psů v diecézních lesích

Myslivci se psy předvedli krásu myslivecké kynologie v plném lesku.
Z diecéze

Senioři si užili svůj den v Hradci Králové

Zúčastnil se ho i kardinál Dominik Duka.
Česko

Národní Svatováclavská pouť

Za svatováclavskou tradicí do Staré Boleslavi...