Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Nabídka Karmelitánského knihkupectví


Datum:

Nabídka Karmelitánského knihkupectví

Karmelitánské knihkupectví, F. F. Procházky 101, 509 01 Nová Paka, tel.: 493 721 967, e-mail : nova.paka [at] kna.cz (nova[dot]paka[at]kna[dot]cz), http://www.kna.cz/

Knižní novinky:

České srdce pro JANA PAVLA II.
Myšlenka uspořádat sborník vzpomínek na Jana Pavla II. se zrodila záhy po jeho odchodu z tohoto světa. V té době se zároveň objevily požadavky, aby srdce Svatého Otce bylo pohřbeno doma - v Polsku. Jan Pavel II. měl ale i české srdce a jeho hřejivé poselství žije dál v srdcích mnoha obyvatel České republiky. Proto byl zvolen název chystané knihy (kterou Vám nyní nabízíme): České srdce pro Jana Pavla II. Prostřednictvím Katolického týdeníku a rádia Proglas redakce Karmelitánského nakladatelství oslovila širokou veřejnost a požádala ji o zaslání zážitků souvisejících s pontifikátem prvního slovanského papeže. Během několika týdnů se sešla celá řada příspěvků, fotografií, kreseb a básní. Na setkání se Svatým Otcem vzpomíná také P. Tomáš Halík, kněz, teolog.
Největší dojem? Vidět ho zblízka při osobní modlitbě a při liturgii. .Večeře zpravidla začínaly a končily modlitbou v papežově kapli a jednou jsem, celý rozechvělý, stál po jeho levici u oltáře, když jsme česky koncelebrovali mši pro skupinu našich studentů: papež se ponořil do modlitby, jako když kámen klesá do hloubky, a měl jsem téměř fyzický pocit, že do té hloubky bere i své okolí... Byl to velký papež, opravdu jsem ho miloval.

O Božím vedení s Karlem Herbstem
Mons. Karel Herbst SDB, známý mezi chaloupkovou mládeží jako autor témátek, která se na prázdninových chaloupkách s dětmi probírala, se nám nyní představuje jako autor nové knihy v edici Autor-téma. Zvolené téma je navíc velmi aktuální pro každého, kdo se snaží svoji víru prožívat opravdu naplno.
Chtěl jsem se zamyslet nad okolnostmi, které ovlivňují směr života. Připadal jsem si často jako vagónek vyjíždějící na připravenou trať, která směřuje do dálky. Někdy musí přes vyhybky a náhle dojde k překvapení, když vám někdo před nosem výhybku přehodí. Najednou jedete úplně jinam, než jste chtěli, a začínáte po cestě obdivovat věci, o kterých jste netušili, že se s nimi setkáte. To je obraz lidského života. Některé věci jsme si svobodně zvolili a je na nás, abychom původním předsevzetím zůstali věrní. Jiné jsme si nezvolili a sotva bychom to někdy dobrovolně učinili. Nebeský Otec vidí až tam, kam my nedohlédneme, a přehazuje výhybky. Při tolikeré změně směru jízdy se člověku ani nechce věřit, že se před cílem všichni sejdeme a ten, který určoval směr našeho života, se najednou objeví s otevřenou náručí a řekne: Už jsem se na tebe těšil.

Monika Elšíková: Opat chuligán
aneb Dobré dílo Anastáze Opaska

Monika Elšíková se v roce 1991 víceméně náhodně seznámila s břevnovským opatem Opaskem a byla doslova okouzlena jeho charismatickou osobností. Opaskova civilně neokázalá, a přesto hluboká víra autorku přivedla nejen k náboženské konverzi, ale učinila z ní, i přes značný generační odstup, oddanou obdivovatelku jeho životního díla. To také chtěla, díky své dokumentaristické profesi, vtělit do jistého životopisně dokumentárního příběhu, jímž by bylo toto dílo připomenuto. A tak vznikla kniha - sborník, nemající tradiční memoárovou podobu jako Dvanáct zastavení, ale v níž se mísí Opaskovy autentické vzpomínky a úvahy se svědectvím řady jeho přátel, vzpomínajících na něho a komentujících jeho nejrůznější aktivity. Nalézáme zde řadu vzpomínkových črt a úvah od známých osobností z exilu i z domova (P. Tigrid,
P. Kolář, K. Skalický, I. Medek, V. Malý, S. Karásek, J. Topol a řada dalších) a ti všichni vzpomínají s úctou a láskou na nezapomenutelného člověka a řeholníka Anastáze Opaska.
Jan Med


Další zprávy

Z diecéze

Zkoušky loveckých psů v diecézních lesích

Myslivci se psy předvedli krásu myslivecké kynologie v plném lesku.
Z diecéze

Senioři si užili svůj den v Hradci Králové

Zúčastnil se ho i kardinál Dominik Duka.
Česko

Národní Svatováclavská pouť

Za svatováclavskou tradicí do Staré Boleslavi...