Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

V lednu otevřeme výstavu Česká bible v průběhu staletí


Datum:

V lednu otevřeme výstavu Česká bible v průběhu staletí

Katechetické centrum Biskupství královéhradeckého připravuje spolu s občanským sdružením Společnost přátel české Bible již 17. instalaci putovní výstavy Česká bible v průběhu staletí. Vernisáž výstavy se bude konat ve čtvrtek 5. ledna v 16 hod. ve výstavní síni Biskupství královéhradeckého (Velké náměstí 35, vchod z uličky Bono Publico). Večer téhož dne se ve 20 hod. v budově Nového Adalbertina uskuteční koncert skupiny Oboroh na téma zhudebněných biblických žalmů. Výstava bude otevřena až do 12. února 2006.

Výstava je určena žákům základních i středních škol a široké veřejnosti. Připomíná dobu prvních Cyrilometodějských překladů biblických textů do jazyka moravských Slovanů, dále rukopisné bible a nejvýznamnější tisky až po současné formy vydávání Bible, biblické atlasy a další biblickou literaturu.

Kromě knih a multimediálních ukázek jsou součástí výstavy ukázky digitalizovaných vzácných tisků Bible a obrazy a kresby inspirované Biblí autorů: Jaroslav Šerých, Boris Jirků, Jan Kristofori, Ludmila Jandová, Marie Plotěná, Karel Rechlík, Jiří Šindler z Brna a Jiří Šindler z Hradce Králové, Aleš a Václav Lamrovi, Jarmila Koníčková a další

Vstupné na výstavu činí 20 Kč, rodinné vstupné 50 Kč

Zveme Vás na doprovodné programy výstavy:

* 5. ledna od 20 hod. koncert skupiny Oboroh (vede Slávek Klecandr) v sále Nového Adalbertina, před kterým budou vyhlášeny výsledky výtvarné soutěže "Bible očima dětí a mládeže" a odměněni autoři nejlepších prací.

Vstupné na koncert činí 30 Kč pro výdělečně činné, ostatní 10 Kč.

* Mezinárodní projekt Ručně psaná bible, do kterého se může zapojit každý návštěvník výstavy opsáním jednoho verše

* 9. února - přednáška pro veřejnost od 17 hod. v Novém Adalbertinu: Doc. PhDr. Vladimír Hrubý a PhDr. Tomáš Petráček, PhD, L.S.T.: Staré biblické tisky východních Čech a poklady biskupské knihovny.

Autory panelové části výstavy jsou členové České křesťanské akademie Eliška Zapletalová, Pavel Jun, Pavel Tobek a Alena M. Kubíčková. Výstava bude přístupná vždy od úterý do pátku: dopoledne pro školy (na základě předchozí objednávky), odpoledne 13:00 17:00 hod. pro veřejnost; a v sobotu pro všechny od 10:00 do 17:00 hod.

Zvláštní nabídka pro školy:

Třídám základních a středních škol nabízíme prohlídku v dopoledních hodinách, a to od 8:00, 10:00, případně od 12:30. Je možné vybrat si jednu ze tří variant:

  • A. prohlídka výstavy s průvodcem (cca 45 min)
  • B. k tomu navíc shlédnutí videodokumentu Objevujeme Bibli (+ 50 min)
  • C. prohlídku výstavy může doplnit cca 30minutový interaktivní program Proč a jak číst Bibli
Vstupné pro jednoho žáka činí 20 Kč. Pedagogický doprovod je zdarma.

Další zprávy

Z diecéze

Zkoušky loveckých psů v diecézních lesích

Myslivci se psy předvedli krásu myslivecké kynologie v plném lesku.
Z diecéze

Senioři si užili svůj den v Hradci Králové

Zúčastnil se ho i kardinál Dominik Duka.
Česko

Národní Svatováclavská pouť

Za svatováclavskou tradicí do Staré Boleslavi...