Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Nabídka Karmelitánského nakladatelství


Datum:

Nabídka Karmelitánského nakladatelství

Karmelitánské knihkupectví F. F. Procházky 101, Nová Paka, Tel.: 493 721 967, e-mail : nova.paka [at] kna.cz (nova[dot]paka[at]kna[dot]cz) Vám nabízí knihu: Anselm Grün: Dimenze víry

   Anselm Grün (*1945), německý mistr duchovního života, je cerelářem opatství, vedle toho se věnuje práci s mládeží, přednáší a vede duchovní rekolekce pro kněze a řeholníky v krizových situacích. Je autorem několika úspěšných knih, např. Vyznej se sám v sobě, Každý má svého anděla, Modlitba jako setkání, Exercicie pro všední den, Tajemství velikonoční radosti, 50x Ježíš, Spiritualita zdola, Škola odpuštění, Obrazy proměnění, Biblické obrazy o vykoupení, Otcové pouště ...

   Nová kniha Dimenze víry se v šesti kapitolách věnuje otázce víry: Víra v obrazech lidské řeči, Víra jako důvěra, Víra jako přeznačení, Víra jako přesažení, Víra jako cesta ke skutečnému já, Víra jako jednání podle Ježíšových slov. Interpretuje víru jako projev důvěry, jako přesažení sebe i na základě evangelia.

Ukázka:
   Víra jako jednání podle Ježíšových slov Klade-li na nás Ježíš nějaké požadavky, jako například v horském kázání, máme pocit, že je to nad naše síly. Víra se nám přestává zdát osvobozením a přestupem na novou životní rovinu, ale je to břemeno, které musíme vléct - například přikázání, k jejichž plnění musíme vynaložit všechny své síly. Jenže i pro Ježíšovy požadavky platí model víry jakožto přesažení.
   Podívejme se na nejvýznamnější Ježíšův požadavek z horského kázání: Slyšeli jste, že bylo řečeno: Oko za oko a zub za zub. Ale já vám říkám: Neodporujte zlému. Spíše naopak: Když tě někdo udeří na pravou tvář, nastav mu i druhou; a tomu, kdo se chce s tebou soudit a vzít tvé šaty, tomu dej i plášť; a když tě někdo nutí, abys ho doprovázel jednu míli, jdi s ním dvě. Tomu, kdo prosí, dej a od toho, kdo si chce od tebe vypůjčit, se neodvracej.(Mt 5,38-42) Neodporovat zřejmě znamená, že se nemáme spolu se zlem stavět před soud a tam s ním zápasit o svá práva. Ve srovnání se spravedlností, kterou nám Bůh daroval v Ježíši Kristu, ustupuje lidské právo natolik do pozadí, že je s klidem můžeme nechat plavat. O nic tím nepřijdeme. Na výzvu zla neodpovídáme násilím, ale vnímáme v sobě Božího Ducha, a ten je mocnější než bezpráví. Dokonce neztratíme nic ani tehdy, když nás druhý udeří do tváře. Zneuctění ze strany druhého člověka nemůže nijak umenšit naši čest, kterou nám daroval Bůh. Proto se nemusíme snažit bránit svou čest proti druhým lidem za každou cenu. U židů se mohl zastavit spodní šat, avšak plášť nesměl nikdo přijmout do zástavy ani od toho nejchudšího, protože v noci sloužil jako přikrývka. Ježíš ale v tuto chvíli prohlašuje, že mám upustit i od tohoto Zákonem zaručeného práva. Bůh sám mě přikryje, postará se o mě.

 

Ve dnech 9. - 11. 6. 2006 proběhne návštěva Anselma Grüna v ČR, v pátek odpoledne v Českých Budějovicích a následně v Brně (více na www.kna.cz).

Těšíme se na Vaši návštěvu v knihkupectví!


Další zprávy

Z diecéze

Zkoušky loveckých psů v diecézních lesích

Myslivci se psy předvedli krásu myslivecké kynologie v plném lesku.
Z diecéze

Senioři si užili svůj den v Hradci Králové

Zúčastnil se ho i kardinál Dominik Duka.
Česko

Národní Svatováclavská pouť

Za svatováclavskou tradicí do Staré Boleslavi...