Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

2. světový kongres církevních hnutí a komunit v Římě 2006


Datum:

2. světový kongres církevních hnutí a komunit v Římě 2006

V překrásné lokalitě Rocca di Papa nad jezerem Albano, přímo naproti letnímu sídlu sv. otce Castelgandolfo se v čase svatodušní novény církve uskutečnil již druhý světový kongres církevních hnutí a komunit.

Duchovní centrum Mondo Migliore přivítalo rekordní počet představitelů stovky hnutí a komunit působící po celém světě v katolické církvi.

Tento světový kongres navazoval na rok Ducha Sv. 1998, kdy se Jan Pavel II. rozhodl reagovat na nové jaro v církvi, jak sám nazval zrození nového Ducha v podobě různosti spiritualit při vzniku a růstu nových hnutí v církvi.

Prezident Papežské rady pro laiky arcibiskup Stanislaw Ryłko a sekretář kongregace biskup Josef Clemens tak reagují na pokyn papeže Benedikta XVI., který svým osobním dopisem celý kongres uvedl.

Hnutí a komunity se v církvi objevují, nikdo je uměle nezakládá, rostou a žijí samy.Věnujeme jim velkou pozornost a hledíme na ně s nadějí pro nové evangelizační působení církve ve světě.

Kongres splňuje dvě základní roviny. Jisté odejmutí těchto aktivit ze strany církevní hierarchie, a to jako vyjádření vděčnosti přímo Duchu Svatému a všem, kteří jeho hlas slyší, ale také v naději - vytvořit co nejužší jednotu v učení a životě katolické církve při působení hnutí ve světě.

Právě tento aspekt, při plném respektování rozmanitosti spirituality a identity jednotlivých hnutí, je závažnou výzvou pro všechny. Proto význam kongresu přesahuje běžné pracovní jednání.

Kongres je tedy formací pro představitele hnutí a komunit.

Společně s arcibiskupem Stanislavem Ryłkem přednáší Kardinál Christoph Schönborn, kardinál Carlo Caffara, kardinál Marc Quellet a kardinál Angelo Scola.

Tuto jistou tzv. formaci shora dotváří v panelových diskusích vystoupení představitelů nejrozšířenějších a snad můžeme říci i nejvlivnějších hnutí a komunit.

Na tato vystoupení navazuje práce delegátů v jazykových skupinách jednající k tématu růstu a formace hnutí v poslání a způsobu rozmanitosti charismat v evangelizaci světa.

Tento velmi významný pracovní kongres pak vyroste do velkého shromáždění vigilie Letnic, při které Svatopetrské náměstí a přilehlé prostory zaplňují statisíce členů hnutí a komunit z celého světa, aby na pozvání papeže Benedikta XVI dotvořily vše, co kongres zamýšlí v té nejširší rovině.

Velká náruč církve je vlastně otevřenou náručí Krista, v níž každý osobně zakouší jeho Lásku a vnímá touhu zůstat s ním v co možná nejužším vztahu.

A právě toto je znamení nových hnutí a komunit, které chtějí dát Krista skrze církev celému světu.

Kongresu se účastní také biskup plzeňský Mons. František Radkovský, moderující církevní komunity a hnutí při ČBK. Zprávu posílá Ing. Hana Frančáková, z národního centra Fatimského apoštolátu v Koclířově, delegátka kongresu za Světový apoštolát Fatimy.

Rocca di Papa, 31. 5. 2006, Svátek Navštívení Panny Marie


Další zprávy

Z diecéze

Zkoušky loveckých psů v diecézních lesích

Myslivci se psy předvedli krásu myslivecké kynologie v plném lesku.
Z diecéze

Senioři si užili svůj den v Hradci Králové

Zúčastnil se ho i kardinál Dominik Duka.
Česko

Národní Svatováclavská pouť

Za svatováclavskou tradicí do Staré Boleslavi...