Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

V Hradci Králové skončilo plenární zasedání České biskupské konference


Datum:

V Hradci Králové skončilo plenární zasedání České biskupské konference

Ve dnech 9. - 11. října 2006 se v Hradci Králové konalo 66. plenární zasedání ČBK. Při této příležitosti se zde sešlo čtrnáct biskupů českých a moravských diecézí a dva zástupci řeholních představených.

V úvodu jednání biskupy pozdravil apoštolský nuncius v ČR arcibiskup Diego Causero. Vyjádřil naději, že Svatý otec bude moci v dohledné době přijet do naší země, a povzbudil biskupy, aby navrhli jak program papežovy návštěvy, tak i pastorační aktivity, které budou k této události směřovány. Písemné pozvání Svatému otci již odeslal kardinál Miloslav Vlk. Konkrétní body programu cesty Svatého otce do ČR bude možné stanovit poté, kdy ČBK obdrží oficiální potvrzení data návštěvy od Apoštolského stolce.

V rámci informací o církvi v dnešní společnosti shrnul kardinál Miloslav Vlk situaci po patovém výsledku parlamentních voleb. Uvedl, že ho znepokojuje nízká kultura politického jednání v naší zemi. Za potěšitelný signál naopak označil zásadový postoj členské základny KDU-ČSL, jejíž nekompromisní odpor proti jakékoliv formě politické spolupráce s KSČM vedl až ke změnám ve vedení této strany. Odpolední část programu biskupové věnovali projednávání změn v organizačních dokumentech ČBK, které mají přispět k dalšímu zefektivnění práce jednotlivých odborných komisí a rad. Schváleny byly také stanovy Charity České republiky, která je součástí římskokatolické církve, od níž odvozuje svou právní subjektivitu. Charita Česká republika je sdružením arcidiecézních a diecézních charit a je členem mezinárodních organizací Caritas Internationalis a Caritas Europa. 

Večer se konala slavnostní mše svatá v kostele Proměnění Páně na Chlumu, jejímž hlavním celebrantem byl pražský arcibiskup kardinál Miloslav Vlk, promluvu přednesl olomoucký světící biskup Josef Hrdlička. Mše svatá na Chlumu měla připomenout 140. výročí bitvy, při které padlo více něž 50.000 vojáků.

Druhý a zároveň závěrečný den 66. plenárního zasedání ČBK zahájili biskupové ráno koncelebrovanou mší svatou v královéhradecké katedrále Svatého Ducha. Hlavním celebrantem byl olomoucký arcibiskup Jan Graubner, promluvu pronesl českobudějovický biskup Jiří Paďour. Jedním z projednávaných témat bylo zhodnocení Celostátního setkání animátorů, které proběhlo ve dnech 13.-19.8.2006 v Litomyšli. Biskupové ocenili organizační úroveň této akce určené pro mládež, které se zúčastnilo 500 dívek a chlapců a 15 kněží. Diskutovat s mladými lidmi a také s nimi společně slavit mši svatou přijelo 9 biskupů. Pouze části programu se podle svých časových možností zúčastnila i celá řada dalších kněží, řeholníků a řeholnic. Organizačně zajišťovalo celou akci cca 150 dobrovolníků. Na litomyšlské setkání animátorů naváže Celostátní setkání mládeže, které se uskuteční v Táboře v příštím roce (13.-19.8.2007). Hovořilo se také o dobrovolnické službě realizované Sekcí pro mládež ČBK. Projekt probíhá ve 3 farnostech a je v něm zapojeno 9 mladých lidí (6 mužů a 3 ženy). Dobrovolnická služba přispívá k jejich osobnímu zrání, a to jak vzděláváním, tak i životem ve společenství. Současně je také konkrétním projevem spolupráce kněží a laiků v římskokatolické církvi. 3. evropské ekumenické shromáždění (EEA3) nemohlo zůstat ani tentokrát stranou pozornosti biskupů. Arcibiskup Graubner připomněl, že projekty EEA3 probíhají na regionální úrovni v celé Evropě. Řada z nich byla představena během nedávného setkání předsedů evropských biskupských konferencí CCEE v Petrohradu. ČBK v této souvislosti vyjádřila ochotu spolupodílet se na programu, který v rámci EEA3 organizuje Ekumenická rada církví v ČR dne 22.1.2007 na Staroměstském náměstí v Praze. Biskupové považují za vhodné, aby se na organizaci této akce podílely také náboženská hnutí a komunity, které mají často nadnárodní charakter.

Doc. Petr Chalupa byl potvrzen ve funkci ředitele Českého katolického biblického díla. Katolické biblické dílo usiluje především o šíření Písma svatého, podporuje vědeckou práci v biblických oborech, pořádá biblické kurzy, přednášky a výstavy.


Další zprávy

Z diecéze

Zkoušky loveckých psů v diecézních lesích

Myslivci se psy předvedli krásu myslivecké kynologie v plném lesku.
Z diecéze

Senioři si užili svůj den v Hradci Králové

Zúčastnil se ho i kardinál Dominik Duka.
Česko

Národní Svatováclavská pouť

Za svatováclavskou tradicí do Staré Boleslavi...