Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Národní týden manželství


Datum:

Národní týden manželství

V čase Valentina - stále oblíbenějšího svátku spojovaného s láskou a partnerskými vztahy, proběhne v ČR poprvé Národní týden manželství (NTM). Cílem této týdenní kampaně, která letos připadne na 12.-18. února je podpořit instituci manželství a vytvořit prostor, kde by si manželé mohli připomenout, že dobré manželství není samozřejmost.

Partnery NTM jsou Síť Mateřských center, Společnost pro podporu rodiny, Klub dvojčat a vícečat, Etické fórum ČR, Asociace manželských poradců, nakladatelství Návrat domů a další organizace. Svou podporu iniciativě vyjádřila i Ekumenická rada církví a Česká evangelikální aliance.

NTM bude slavnostně zahájen 12. února. v 10:30 hodin tiskovou konferencí v Senátu ČR pod záštitou senátora Mgr. Martina Mejstříka. Na tiskové konferenci promluví zástupci senátu, akademické obce, neziskových organizací, Asociace manželských a rodinných poradců a církví. Jedním z hostů bude také Richard Kane, zakladatel NTM ve Velké Británii.

 

„Myšlenka týdne manželství je jednoduchá“, říká Petr Činčala, iniciátor NTM v ČR „Lidem jako vy nebo já nedělá problémy naplnit svůj diář nejrůznějšími aktivitami, ale jak často si uděláme čas na to, abychom se zastavili a přemýšleli o vztazích, které většinou dávají smysl všem dalším oblastem našeho života? Jen málokdy. Proto chce být národní týden manželství výzvou všem manželským párům, aby si připomněli, že na tajemství dobrého manželství není nic tajného – jde o to, zda nám na něm záleží, jestli umíme komunikovat, odpouštět a budovat s naším partnerem skutečné intimní přátelství."

 

Pokud se něco nestane, je pokračování rozpadu rodiny a manželství v ČR nevyhnutelný. Podle Národní zprávy o rodině vydané MPSV v roce 2004 čelí ČR zejména dvěma trendům spojeným s manželstvím – příliš mnoho manželství končí rozvodem a čím dál méně lidí je ochotných do manželství vůbec vstupovat. „Ať už se nám to líbí nebo ne, výzkumy prokazují, že u nesezdaných párů s dětmi je téměř pětkrát vyšší pravděpodobnost rozchodu než u rodičů žijících v manželství. Nezbývá nám nic jiného než se pokusit o obnovení zkušenosti lidí s dobrým manželstvím,“ dodává Činčala.

 

Jedním z motivů kampaně je i zájem o dopady krachujících manželství na děti. „Každé dítě si zaslouží příležitost vyrůstat v rodině s oběma rodiči v trvalém vztahu a výzkumy jasně ukazují, že manželství je stále ještě klíčem ke stabilnímu vztahu. Pokud zklameme ve své péči o manželství, zklameme naše děti,“ uvádí Jan Frolík, jeden z dalších organizátorů NTM, který je zároveň poradcem pro kurzy Manželské večery.

 

Průměrná délka trvání manželství v ČR je 13 let. V současnosti se u nás rodí přes 30% dětí mimo manželství a na 100 nově uzavřených manželství připadá přibližně 65 rozvodů. Rozvody, kterých je každý rok více než 33 tisíc, přijde ročně o jednoho z rodičů přes 20 tisíc dětí, které tím získávají negativní zkušenost s manželstvím. Zhruba 70% rozvádějících se párů má děti.

 

Vysoké procento manželských párů se nerozpadá z příčin jakými jsou např. nevěra, alkoholismus, domácí násilí atd. Partnerské vztahy nefungují, protože lidé nemají zájem, aby fungovaly. Manželé často neví, jak o svůj vztah správně pečovat. NTM proto chce být také velmi praktickou kampaní, která se bude zaměřovat na principy láskyplných partnerských vztahů a na náměty a programy, které mohou pomoci partnerským dvojicím lépe rozvíjet a pečovat o svůj manželský vztah.

 

NTM je zastřešující kampaní pro nejrůznější místní aktivity na rozvoj manželství, které budou probíhat v mnoha městech ČR.

 

Více informací je dispozici na stránkách http://www.tydenmanzelstvi.cz/.

 

Pro další informace kontaktujte:

Petr Činčala, tel. 777815481 nebo Jan Frolík,  tel. 602 200 159


Další zprávy

Z diecéze

Zkoušky loveckých psů v diecézních lesích

Myslivci se psy předvedli krásu myslivecké kynologie v plném lesku.
Česko

Kurz rozlišování povolání pro muže

Možná právě Tebe Pán Bůh volá ke kněžství...
Česko

Národní Svatováclavská pouť

Za svatováclavskou tradicí do Staré Boleslavi...