Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

List k Nové evangelizaci


Datum:

List k Nové evangelizaci

List biskupa Dominika Duky k nové evangelizaci v roce 2008 v Hradci Králové bude čten při nedělních bohoslužbách ze 2. neděle postní, tj. 4.3.2007, v Hradci Králové. Projekt Nová evangelizace je určen na rok 2008 pouze pro město Hradec Králové.

Sestry a bratři v Kristu, drazí přátelé, milí Hradečtí!

Na počátku postní doby o druhé neděli postní Vás chci pozdravit a poprosit o společnou modlitbu za zdar našeho společného díla, kterým je jubileum naší katedrály a projekt Nové evangelizace podle sedmiletého pastoračního plánu.

V roce 2008 si chceme připomenout 700 let chrámu královny Elišky Rejčky, který se v 17. století stal naší katedrálou. To je důvodem oprav a úprav v kostele sv. Ducha na Velkém náměstí. Nechceme zůstat jen u vnějších oslav, které připomenou význačnou dobu v dějinách našeho města, ale chceme otevřít prostor katedrály všem, kdo touží po modlitbě nebo po chvíli, ve které se budou moci zamyslet nad smyslem svého života, nad svými rodinnými trampotami a těžkostmi.

Chceme se tak v týdnu od 11. do 18. května 2008 po Letnicích v rámci Nové evangelizace představit našim spoluobčanům a pozvat je k slavení, modlitbě a přijmout je ve spolupráci s ostatními křesťany našeho města jako ty, kterým je určeno evangelium, za které Kristus zemřel na kříži. Žijeme a pracujeme společně v tomto městě. Záleží nám nejen na jeho historii, ale i na současnosti. Chceme život města  a jeho obyvatel provázet našimi modlitbami a spoluúčastí na jeho životě.

Vedle modlitby  je to záslužná a všem občanům otevřená činnost Oblastní charity a církevního školství v našem městě, které zastupují předškolní zařízení Mateřské centrum Sedmikráska, Církevní základní škola a mateřská škola Jana Pavla II. spolu s Biskupským gymnáziem Bohuslava Balbína. Je to pastorační středisko Nové Adalbertinum, Diecézní teologický institut, který spolupracuje s Pedagogickou fakultou UHK, jako i Biskupská knihovna.

Celá dlouhá léta totality jsme žili v nesvobodě a ve stínu strachu, často vystavováni ústrkům a šikaně. Bohu díky se mnoho změnilo k dobrému. Naše město se také velmi změnilo za těch 18 let svobody. Žijeme v prostoru města v pěti farnostech (Katedrála, Nový Hradec, Pražské Předměstí, Kukleny a Pouchov), dále jsou pravidelné bohoslužby v kostele Panny Marie a kapli sv. Klimenta na Velkém náměstí, ve Fakultní nemocnici, Domově důchodců, církevních školách, charitních zařízeních atd.

Naším posláním je však také vyznávat svou víru, dělit se s lidmi o radostné poselství evangelia.

V tomto roce 2007 chceme v našich hradeckých farnostech nejen pootevřít dveře kostelů, ale především naše srdce. Po poradě s Vašimi kněžími a zástupci z jednotlivých farností, zmíněných institucí i řeholních komunit jsme připravili nástin programu. V Adventu se chceme připravit na jubilejní rok duchovními obnovami (lidovými misiemi), aby v roce 2008 především „Týden vzájemného poznání a porozumění“ mohl oslovit naše spoluobčany. Sestry a bratři i z dalších křesťanských církví chtějí s námi slavit tento týden. Současný život a nové podmínky vyžadují lidskou a křesťanskou vzájemnost a to není možné bez přátelského poznání. Společný modlitební program, přednáškový a kulturní cyklus, výstavy z našeho života mají být místy křesťanského setkávání a lidského poznávání.

V roce výročí naší katedrály (2008) chceme, aby krásu naší katedrály a kostelů poznalo co nejvíce lidí, abychom tak naše krásné a starobylé město a jeho duchovní krásu vrátili Hradečanům. K tomu je zapotřebí víry a modlitby. Proto se obracím na Vás s prosbou o pomoc, porozumění a podporu!

Váš

+ Dominik Duka OP, biskup královéhradecký


Další zprávy

Česko

Kurz rozlišování povolání pro muže

Možná právě Tebe Pán Bůh volá ke kněžství...
Česko

Národní Svatováclavská pouť

Za svatováclavskou tradicí do Staré Boleslavi...
Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.