Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Kniha o varhanách v královéhradecké diecézi


Datum:

Kniha o varhanách v královéhradecké diecézi

Novinkou na českém knižním trhu je od března tohoto roku pozoruhodná publikace s výmluvným názvem – Varhany královéhradecké diecéze. Kniha nabízí odborné veřejnosti ale i laickým zájemcům katalogově uspořádaný a ucelený přehled všech 734 varhan, které se nacházejí ve více než tisícovce kaplí a kostelů naší diecéze. Autorem této unikátní encyklopedie, zahrnující kromě doprovodného textu i rozsáhlou obrazovou dokumentaci, je varhaník, pedagog a diecézní organolog, prof. Václav Uhlíř.

Prezentace knihy se konala v úterý 13. března 2007 v hradeckém Novém Adalbertinu za účasti diecézního biskupa Mons. Dominika Duky, OP, vydavatele pana Pavla Kubáta z vydavatelství Garamon, majitele grafického studia Ateliér reklamy pana Josefa Tázlera, který zajišťoval grafickou úpravu knihy, a dalších hostů i široké veřejnosti.

Slavností setkání zahájil Chrámový sbor při kostele Nanebevzetí Panny Marie skladbou Laudetur Jesus Christus pod vedením prof. Uhlíře, který je mj. regenschorim a varhaníkem tohoto kostela. Po hudebním úvodu přiblížil prof. Uhlíř genezi svého knižního díla, která představovala mnohaleté shromažďování obrazového materiálu a mravenčí práci s farními kronikami a jiným dostupným materiálem, včetně cizojazyčného. Při této příležitosti autor zavzpomínal i na některé peripetie, které vznik knihy doprovázely, ale především na okamžiky, jež měly pro dokončení publikace zásadní význam. Jedním z takových okamžiků bylo například setkání s biskupem Dominikem, při němž Václav Uhlíř svůj záměr poprvé biskupovi představil a sklidil nečekaně nadšenou reakci. Neméně zásadní byla prý i reakce vydavatele pana Kubáta, který tehdy prohlásil: „I kdybychom trochu prodělali, bude na světě krásná kniha!“ Prof. Uhlíř poděkoval také všem ostatním, kteří se na realizaci knihy podíleli, včetně jeho ženy. Uvedl také řadu donátorů, na předních místech pak Královéhradecký a Pardubický kraj, město Hradec Králové, Nadační fond kulturního dědictví českých a moravských varhan a mnoho jiných institucí a jednotlivců.

Požehnání na cestu ke čtenářům a milovníkům královského nástroje, jakým varhany beze sporu jsou, udělil knize sám diecézní biskup Mons. Dominik Duka, OP.

Publikaci je možno zakoupit v knihkupectvích s literaturou Karmelitánského nakladatelství, příp. objednat na adrese artthon [at] seznam.cz (artthon[at]seznam[dot]cz).

 


Další zprávy

Česko

Kurz rozlišování povolání pro muže

Možná právě Tebe Pán Bůh volá ke kněžství...
Česko

Národní Svatováclavská pouť

Za svatováclavskou tradicí do Staré Boleslavi...
Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.