Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Pozvánka k obrazovkám na letošní Velikonoce


Datum:

Pozvánka k obrazovkám na letošní Velikonoce

Česká televize připravila na letošní Velikonoční svátky několik zajímavých pořadů s křesťanskou tématikou. Dovolujeme si Vás pozvat k jejich shlédnutí zvláště v případě, že se nebudete moci účastnit bohoslužeb či pro nepřízeň počasí nebudete moci poznávat Boží stopy v probouzející se jarní přírodě.

Pátek 6.dubna 2007
22.55 hod., ČT2, Jákob

Film z jednadvacetidílného cyklu biblických příběhů, který vznikl jako velkolepý mezinárodní projekt s koprodukční účastí České televize. Režie: Peter Hall V hlavních rolích: Metthew Modine a Lara Flynn Boyle

01.15 hod., ČT2 César Franck: Sedm slov Kristových na kříži
Koncert Velikonočního festivalu duchovní hudby 2003 z katedrály sv. Petra a Pavla v Brně. Sólisté A. Wierzbicka, T. Černý, M. Olbrzymek, R. Siwek, Pražský filharmonický sbor, Pražská komorní filharmonie, dirigent T. Hanus. Režie T.Šimerda

Sobota 7. dubna
22.00 hod., ČT2, Velikonoční vigilie z Říma
Již podruhé v dějinách České televize se diváci mohou účastnit této slavnosti prostřednictvím televizních obrazovek přímo v srdci největší křesťanské církve, v Michelangelově chrámu sv. Petra v Římě.

Neděle 8. dubna
10.30 hod., ČT2, Velikonoční bohoslužba
Brněnské studio České televize připravilo přímý přenos slavnostní mše z katedrály svatého Petra a Pavla v Brně. Bohoslužbu celebruje Mons. Vojtěch Cikrle, biskup brněnský

11.55 hod., ČT1, Urbi et Orbi
Poselství papeže městu Řím a světu patří k nejsledovanějším televizním přenosům na všech kontinentech. Již podruhé uslyšíme poselství z úst Benedikta XVI., který promluví také v českém jazyce. Rodák z Bavorska je prvním německým papežem od roku 1523. 16. dubna oslaví 80. narozeniny.

21.10 hod., ČT2, Tajemství velké noci
Velikonoční svátky inspirovaly mnohá díla v oblasti hudby, literatury, dramatu a výtvarného umění. Ve filmu režiséra Miloše Zábranského nás Tomáš Halík a Marek Eben provedou nejen historií pohanských, židovských a křesťanských Velikonoc a jejich symbolů a zvyků, ale přiblíží nám i zajímavé kulturní souvislosti a filozofický i etický význam těchto svátků. V meditativním rozhovoru se dotknou i otázek o smyslu oběti, utrpení a smrti. Ale i konfliktu pravdy a moci a touhy po tom, co překračuje smrt a pomíjivost. Toho, co se míní "životem věčných" v různých světových náboženstvích. Lásky a naděje, že láska je silnější než smrt.
Opakování: 10.04., ČT2

12.25 hod., ČT2, Pilát Pontský onoho dne
Hra vybraná z pozůstalosti dramatika Zdeňka Bláhy líčí konflikt římského prokurátora Piláta Pontského (v provincii Judea v období 26 - 36 n.l.) s farizeji. Podle biblického podání a volně na motivy Bulgakovova románu "Mistr a Markétka" zpracovává příběh odsouzení Ježíše Krista. Pilát si uvědomuje Kristovu lidskou hodnotu, ale pod nátlakem farizejů jej musí vydat na smrt. V režii Oldřicha Daňka hlavní roli ztvárnil Luděk Munzar. 

21.45 hod., ČT1, Papež Jan Pavel II. (1/2)
Dvoudílný italsko-polsko-americký film Papež Jan Pavel II. byl natočen již v roce papežovy smrti, 2005, pod dohledem jeho dlouholetého přítele a osobního sekretáře, dnes kardinála Stanislawa Dziwisze, arcibiskupa krakovského, v režii Johna Kenta Harrisona (USA), který se podílel i na scénáři, původně inspirovaném televizní hrou Francesca Contalda (Itálie). Mapuje cestu tohoto výjimečného muže od mládí v rodných Wadowicích, přes studia v Krakově, postupnou ztrátu blízkých a rozhodnutí vstoupit za nacistické okupace do tajného kněžského semináře pod vedením kardinála Sapiehy, až po první mezníky jeho kněžského života. V prvním díle filmu s oblíbeným pastorem mladých, profesorem etiky, nejmladším polským biskupem a posléze i arcibiskupem postupně doputujeme až do Sixtinské kaple Svatopetrské baziliky, kde už jako jeden z kardinálů rozhoduje v konkláve o volbě příštího papeže. Píše se říjen 1978 a Karol Wojtyla bude řešit nejtěžší rozhodnutí ve svém životě. Role Karola Wojtyly v letech jeho papežského úřadu se vynikajícím způsobem ujal americký herec Jon Voight, role mladého Karola (kterého sledujeme v prvním díle filmu) byla svěřena zkušenému britskému herci Carymu Elwesovi. Zajímavou drobností z jeho osobního života je fakt, že jeho pradědeček z otcovy strany byl komorníkem jednoho z papežů. 

Pondělí 9. dubna

11.35 hod., ČT2, Světla na cestách

Pořad pojednává o současných sakrálních stavbách, které slouží lidem na cestách. Upozorní na u nás dosud nevyužívané možnosti oslovení náhodných návštěvníků: nabídky prostoru ticha, meditace a modlitby ať už v bezprostřední blízkosti moderních komunikací a hektického tempa jejich provozu či v osamělosti hor. Zazní rozhovory s několika tvůrci, zaměřené nikoliv jen na samotnou architekturu, ale především na inspirační zdroje, umělecké přístupy a na zajímavé "osobní příběhy" spojené s několika stavbami.
Opakování: 11.04., ČT2

 

21.35 hod., ČT1, Papež Jan Pavel II. (2/2)

V prvním díle životopisného snímku o jedné z největších osobností přelomu XX. a XXI. století papeži Janu Pavlu II. jsme sledovali osudy mladého Karola Józefa Wojtyly za druhé světové války v Krakově, jeho rozhodnutí stát se knězem, dobu jeho studií a posléze kněžského působení v rodném Polsku. Byli jsme svědky jeho vysvěcení biskupem a posléze i arcibiskupem krakovským, sledovali jsme jeho pastorační práci mezi mladými katolíky i opoziční vzdor komunistickému režimu, včetně slavné půlnoční mše, sloužené pod širým nebem pro obyvatele komunisty vystavěného města Nowa Huta, v roce 1959.

 V závěru 1. dílu jsme opustili kardinála Karola Wojtylu ve Vatikánu, v době tzv. druhého konkláve roku 1978, ve chvíli nejtěžšího životního rozhodnutí. Vše nasvědčuje tomu, že po náhlé smrti Jana Pavla I., jenž působil v papežském úřadu pouhých 33 dní, je mladý polský kardinál žhavým kandidátem na uvolněný papežský stolec. Karol váhá, cítí se zaskočen. Po rozhovoru se svým významným kolegou, primasem polským, kardinálem Wyszynskim, se však vnitřně smiřuje a očekává věcí příštích.

V roli staršího papeže Jana Pavla II. nyní vystřídá britského herce Caryho Elwese, jenž ztvárnil Karola Wojtylu v letech před papežským úřadem, jeho skvělý americký kolega Jon Voight.

 



 


Další zprávy

Česko

Kurz rozlišování povolání pro muže

Možná právě Tebe Pán Bůh volá ke kněžství...
Česko

Národní Svatováclavská pouť

Za svatováclavskou tradicí do Staré Boleslavi...
Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.