Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Jak probíhá Plenární sněm KC v ČR – první jednání


Datum:

Neděle 6. července odpoledne – první jednání sněmu.

Jak probíhá Plenární sněm KC v ČR – první jednání

V úvodu prvního jednání Plenárního sněmu se konala slavnostní intronizace evangelia uprostřed shromáždění delegátů sněmu, kardinál Vlk, předseda sněmu, pronesl úvodní projev a dále se sněmující zabývali pod vedením sekretáře sněmu P. Pavla Ambrose SJ, evidencí účastníků a organizačními záležitostmi. Uvádíme několik zajímavých informací.

Z myšlenek kardinála Miloslava Vlka:

Písmo svaté uprostřed sněmovního sálu je znamením Kristovy přítomnosti, kterou přislíbil své církvi. Věříme jeho slovu: „Vy jste čisti tím slovem, které jsem vám řekl“ – věříme a přijímáme toto slovo. Shromáždili jsme se zde jako lid Boží, který chce naslouchat, co říká Duch Boží dnes církvi. V dějinách naší církve se tímto sněmem otevírá nová kapitola. Budeme zde otevřeně hovořit v lásce a v pravdě o tom, co máme na srdci. – Kardinál Vlk apeloval na tuto otevřenost a svobodu účastníků během celého prvního jednání několikrát.

Co budou účastníci sněmu projednávat? Všichni obdrželi pracovní dokument Instrumentum Laboris, se kterým se měli předem seznámit a během celého prvního sněmovního jednání o něm budou diskutovat a případně měnit jeho podobu. Kardinál Vlk zdůraznil, že inspirována příkladem Jana Pavla II. se ČBK rozhodla zpřístupnit tento dokument v plném znění veřejnosti na internetových stránkách sněmu.

Dokument Instrumentum laboris (dále IL) má preambuli a tři části. První část se zabývá duchovním pohledem do minulosti. Snahou je pravdivě vidět naše dějiny a ochotně uznat chyby minulosti. Ve druhé části reflektuje česká církev sama sebe očima II. Vatikánského koncilu. Jde o to, čím máme být a jak máme jako církev vypadat. Třetí část má název „Co máme dělat“. Obsahuje celkem 25 kapitol, jejichž témata byla vybrána ze závěrů sněmovních kroužků, jimž se v přípravném procesu zdála jako nejdůležitější. Tato témata jsou předkládána k diskusi.

Jak mohou delegáti ovlivňovat výsledky jednání sněmu? Delegáti sněmu mohou podávat své připomínky a návrhy k jednotlivým paragrafům IL. O návrzích se bude dvoukolově hlasovat. Na sněm bylo delegováno celkem 93 delegátů a několik desítek expertů. Delegáti tvoří tři skupiny – účastníci s hlasem rozhodujícím – to jsou biskupové (celkem 18), účastníci s hlasem poradním, kteří jsou povinně pozváni na základě Kodexu kanonického práva – tj. generální, soudní a biskupští vikáři, zástupci ženských a mužských řeholí, děkani teologických fakult a představení seminářů. 27 účastníků bylo zvoleno za jednotlivé diecéze a mají hlas poradní. Všichni delegáti s hlasem poradním hlasují o podaných návrzích na změny IL a o pouze jimi schválených změnách budou rozhodovat biskupové. Experti mohou být požádáni o vyjádření svého stanoviska v případě věcných sporů, delegáti s nimi mohou svá stanoviska konzultovat.

Mezi delegáty sněmu je 20 laiků, z toho 13 žen. Od pondělí 7. července se jednání zúčastní také delegát Svatého stolce apoštolský nuncius mons. Erwin Josef Ender.

Ze sněmovního jednání zdraví čtenáře našich www stránek Marie Zimmermannová

Z technických důvodů bude obrazová reportáž doplněna až po návratu naší redaktorky ze sněmovního jednání. Děkujeme za pochopení.


Další zprávy

Z diecéze

Zkoušky loveckých psů v diecézních lesích

Myslivci se psy předvedli krásu myslivecké kynologie v plném lesku.
Z diecéze

Senioři si užili svůj den v Hradci Králové

Zúčastnil se ho i kardinál Dominik Duka.
Česko

Národní Svatováclavská pouť

Za svatováclavskou tradicí do Staré Boleslavi...