Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Pastýřská výzva o důležitosti povolání ke kněžství a řeholnímu životu


Datum:

Pastýřská výzva o důležitosti povolání ke kněžství a řeholnímu životu

Bude přečteno při všech bohoslužbách na 4. neděli velikonoční dne 29. dubna 2007.

Milí mladí přátelé, drazí v Kristu,

 

ve velikonoční době o čtvrté velikonoční neděli Dobrého pastýře obracím se na vás s výzvou: Církev, naše diecéze potřebuje odvážné a rozhodné mladé muže, kteří chtějí odpovědět na Ježíšovu výzvu: „Pojď a následuj mě!“ Kolik mladých lidí následuje významné badatele, umělce, či sportovce! Ptám se, proč není Ježíš více následován? ...

 

Kdo je Dobrý pastýř? Bible nám ukazuje jako první prototyp Dobrého pastýře spravedlivého Ábela, který vystupuje jako první kněz lidstva. Pastýřem je král David, za Dobrého pastýře se prohlašuje sám Bůh u proroka Ezechiela, Dobrým pastýřem se nazývá sám Pán Ježíš!

 

Koho potřebuje dnešní doba? Bezesporu nadané vědce, lékaře i umělce. Neobejde se bez sportu, ale především bez poctivých pracovitých lidí, kteří vytvářejí a zabezpečují základní struktury života. Nebudeme mít ale žádnou budoucnost bez otců a matek. Mladí lidé se obávají této životní úlohy. Proč? Chybí jim odvaha, neboť chybí naděje, která vyrůstá z víry. Následovat Ježíše Dobrého pastýře znamená vnášet víru, naději i lásku spolu s odvahou do naší až příliš změkčilé a někdy i znuděné a otrávené atmosféry, v které se pak společnost dusí a omrzuje.

 

Prosím vás všechny: Modlete se! Sv. Vojtěch, patron letošního roku katecheze, je výzvou. Jeho odkaz je dodnes živý. Dokonce můžeme říci, že vzrůstá. On, Dobrý pastýř naší církve, model biskupa, kněze i jáhna si nezaslouží následovníky? Papežové Jan Pavel II. i Benedikt XVI. nás vyzývají: „Nemějte strach!“ Následovat Krista Dobrého pastýře, kněze, je nejkrásnější poslání na světě.

 

Váš biskup X Dominik


Další zprávy

Česko

Kurz rozlišování povolání pro muže

Možná právě Tebe Pán Bůh volá ke kněžství...
Česko

Národní Svatováclavská pouť

Za svatováclavskou tradicí do Staré Boleslavi...
Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.