Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Svatovojtěšské oslavy v Hradci Králové


Datum:

Svatovojtěšské oslavy v Hradci Králové

Kulaté výročí 1010 let od smrti Vojtěcha Slavníkovce,druhého pražského biskupa a mučedníka, oslavily naše diecéze o posledním dubnovém víkendu skutečně velkolepým způsobem. Svatovojtěšské oslavy nejprve probíhaly odděleně v katedrálách po celé zemi, aby pak vyvrcholili celonárodní poutí na libickém hradišti, rodišti sv. Vojtěcha, a byly završeny společnou nedělní polsko-českou mší svatou v polském Gniezně. V Hradci Králové prožívali v sobotu 28. dubna 2007 dvojnásobnou slavnost. V návaznosti na svatovojtěšské oslavy vzpomínali totiž i na jednu z nejvýznamnějších událostí dějin města i diecéze, která se stala téměř přesně před 10 lety. Tehdy navštívil sídelní město diecéze, v níž se nachází rodiště sv. Vojtěcha, na vlastní přání sám papež Jan Pavel II.

Tentokrát slavné pontifikální bohoslužbě v katedrále Svatého Ducha předsedal arcibiskup Giovanni Coppa, který byl tehdy, v roce 1997, apoštolským nunciem v ČR. Mezi koncelebranty nechyběl ani diecézní biskup Mons. Dominik Duka, OP, arcibiskup Mons. Karel Otčenášek, pomocný biskup Mons. Josef Kajnek a mnoho diecézních kněží. Vzácným hostem také jistě byl generální vikář diecéze Magdeburk, té diecéze, kde sv. Vojtěch kdysi studoval, byl biřmován a přijal podjáhenské svěcení.

Giovanni Coppa v mešní promluvě zavzpomínal na vzácné okamžiky, které jako papežův průvodce před deseti lety prožíval a připomenul slova, která Jan Pavel II. tehdy věnoval zvláště své mládeži: “Na prahu třetího tisíciletí, jehož vy budete hlavními hrdiny, se vám sv. Vojtěch představuje jako neohrožený svědek víry. Pohledem upřeným na něho můžete najít inspiraci a světlo k tomu, abyste s odvahou dokázali čelit výzvám současné doby…“ Na závěr své promluvy někdejší nuncius ujistil celé shromáždění: “Milovaní věřící královéhradecké diecéze, Jan Pavel II. vás měl velmi rád!… On vás miloval, protože miloval veškerou svojí silou Ježíše Krista, kterému zasvětil celý život… Jan Pavel II. žil životem světce!“

Bezprostředně po mši svaté byla za přítomnosti primátora města Hradce Králové pana Otakara Divíška a hejtmana Královéhradeckého kraje pana Pavla Bradíka symbolicky odhalena busta Jana Pavla II. na stejnojmenném náměstí před katedrálou. Hejtman se ve svém krátkém projevu svěřil se svojí odpovědí na otázku, čím se vlastně stal sv. Otec jednou z nejvýznamnějších postav 20. stol.: „Byl to člověk, který nejen bořil, ale také stavěl. Bořil železnou oponu i předsudky v našich srdcích, ale zároveň stavěl mosty – mezi jednotlivými náboženstvími i mezi věřícími a těmi, kdo víru teprve hledají. Myslím, že to byl člověk, který přinesl světu naději. A jsem nesmírně šťastný, že jsem byl mezi těmi, kteří ho mohli v našem krásném městě přivítat, a jsem rád, že tato busta mistra Vojtěcha Adamce bude navždy tyto chvíle připomínat.“

Krátce po poledni pak proběhl u sochy papeže, na II. nádvoří Nového Adalbertina, slavnostní program, který byl celý v režii Diecézního centra mládeže. Mladí totiž chtěli touto formou projevit vděčnost, zvláště za lásku, kterou k nim zesnulý papež choval a kterou jim také prostřednictvím své návštěvy v roce 1997 zřetelně projevil. Autentické vzpomínky mladých střídala hudba či taneční a choreografické prvky, jež tvořily významnou součást programu i v době papežské návštěvy. Zazněly i úryvky z tehdejších papežových promluv apod. Pater Vojtěch Brož představil jménem Karmelitánského nakladatelství publikaci „Návštěvy Jana Pavla II. u nás“ vydanou k této vzácné příležitosti. Kniha připomíná všechny tři papežské návštěvy v ČR uskutečněné v průběhu 90. let minulého století prostřednictvím barevných fotografií, řady papežských promluv i projevů představitelů církve a státu. Po skončení hradeckých oslav odjeli poutníci přistavenými autobusy na Libici, aby zde na slavníkovském hradišti spolu s věřícími z ostatních diecézí slavili mši svatou k poctě sv. Vojtěcha.

Mši sv. v kostele sv. Vojtěcha celebroval biskup Josef Kajnek společně s kněžími. Nebývalé množství stovek poutníků bylo svědkem požehnání zvláštního daru - hlíny ze slavníkovského Hradiště, kterou archeologové speciálně odkryli z vrstvy z 10. století, tedy z času Vojtěchova života na Libici.

 

Truhlice s rodnou zemí z Libice v neděli při hlavních svatovojtěšských oslavách v polském Hnězdnu byla nesena ve slavnostním procesí naší národní delegací za přítomnosti poutníků. Naši národní pouť v  Hnězdnu nejprve slavnostně přivítal arcibiskup Henryk Muszynski, arcibiskup Hnězdna, náš otec kardinál Miloslav Vlk, biskup Dominik Duka, František Radkovský a Josef Kajnek, kteří společně s kněžími, doprovázeli poutníky z ČR do Hnězdna.

Hlavním celebrantem při mši sv. byl Miloslav kardinál Vlk, Vojtěchův nástupce na pražském stolci a spolu s ním koncelebrovali polští  kardinálové a na 40 biskupů z Polska a České republiky i ze zahraničí, velký zástup kněží, z nichž pak někteří byli slavnostně vysláni jako misionáři ve stopách sv. Vojtěcha do různých zemí světa.

 

Truhlici s rodnou Vojtěchovou zemí v katedrále předal biskup Dominik Duka, společně s národními koordinátory této svatovojtěšské pouti z diecézního poutního centra královéhradecké diecéze.

 

Poutníci dostali i památeční číslo Katolického týdeníku, který sponzorsky podpořila ČBK  tak, aby mohlo vystihnout velký význam letošního svatovojtěšského výročí a vůbec prvního společného česko-polského slavení, což ve své promluvě zmínil také kazatel Stanislav kardinál Dziwisz i arcibiskup Henryk Muszynski.

 

Několik stovek poutníků z ČR bylo pozváno arcibiskupstvím k obědu i prohlídce katedrály a překrásného, 70 tisícového města, jehož prvním biskupem byl Vojtěchův bratr sv. Radim.


Další zprávy

Česko

Kurz rozlišování povolání pro muže

Možná právě Tebe Pán Bůh volá ke kněžství...
Česko

Národní Svatováclavská pouť

Za svatováclavskou tradicí do Staré Boleslavi...
Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.