Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Českobudějovický biskup v Koclířově


Datum:

Českobudějovický biskup v Koclířově

Stalo se před 44 lety, kdy 9. sídelní biskup čekobudějovický THDr. Josef Hlouch přišel do kláštera sester Notre Dame, tehdy státního ústavu, charitního domova v Koclířově, do jedné světničky v prvním poschodí, aby zde strávil pět let svého života, jako českobudějovický biskup vyhnán komunistickým režimem z diecéze, a to jako úhlavní nepřítel lidově - demokratického zřízení, nepřítel lidu. Takto a mnoha jinými reflexemi hodnotil ve stěžejní přednášce života biskupa Hloucha Doc.ThLic.PaeDr. Martin Weis, ThD., vedoucí katedry církevních dějin českobudějovické teologické fakulty.

V Koclířově, v bývalém klášteře, nyní národním sídle Českomoravské Fatimy - Fatimského apoštolátu pro ČR se totiž ve dnech 1 - 3. 6. 2007 konalo sympozium o biskupu Hlouchovi. Letos je to 105 let od jeho narození v Lipníku u Třebíče, 60 let od přijetí biskupského svěcení a 35 let od jeho smrti. Poslední bohoslužbou byla mše sv. o slavnosti Nejsvětějšího Srdce Ježíšova 9. 6.1972, kdy tvrdému tlaku krajského církevního tajemníka Leo Drozdka nevydrželo hořící srdce biskupa Hloucha.

 

Na sympoziu mimo jiné přednášel i ThDr. Patrik Marturkanič, se svědectvími o jeho životě vystoupila rodina Zbořilova z Brna i sestry Nejsvětější Svátosti, ti, kteří byli s biskupem Hlouchem v přímém kontaktu. Biskup Dominik Duka sympozium inicioval a osobně se ho také zúčastnil.

 

Vyvrcholením celého sympozia bylo odhalení památníku v areálu Minutěnky v Koclířově, nyní již dvanáctým českobudějovickým biskupem Mons. Jiřím Paďourem.

 

Přes proměnlivé počasí proběhly za účasti stovek poutníků ze všech koutů naší vlasti obě bohoslužby v přírodním areálu Fatimy, kde také památník biskupa Hloucha bude nově připomínat jeho pobyt v internaci v Koclířově v době nesvobody.

 

Celé sympozium v Koclířově vyvrcholilo návštěvou bývalého sekretáře biskupa Hloucha, nyní pražským arcibiskupem Miloslavem kardinálem Vlkem.

 

A když na závěr sympozia Alfred Strejček recitoval Hlouchovu báseň a modlitbu Milion duší, všem bylo v Koclířívě jasné, že biskup Hlouch našel znovu cestu do Koclířova, ale nejen tam. Také znovu ke všem těm duším, za které v nebi koná věčnou adoraci. Tedy za nás.

 

Díky otče biskupe Hlouchu, díky za Vás a za Vám tak drahý Koclířov.

 

Lenka Palkovičová


Další zprávy

Česko

Kurz rozlišování povolání pro muže

Možná právě Tebe Pán Bůh volá ke kněžství...
Česko

Národní Svatováclavská pouť

Za svatováclavskou tradicí do Staré Boleslavi...
Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.