Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Klášter je místo, kde bydlí Bůh a řeholníci


Datum:

Klášter je místo, kde bydlí Bůh a řeholníci

společné fotoV sobotu 23. června 2007 v rámci poznávání řeholních komunit královéhradecké diecéze zavítali rodiče a děti z Horního Jelení, Světlé nad Sázavou, Havlíčkova Brodu, Oldřiše u Poličky, Pardubic, Lučice a Hněvkovic do kláštera premonstrátů v Želivě. Pátého dne o řeholním životě, který iniciuje Katechetické centrum v Hradci Králové, se zúčastnilo 24 dětí a 15 dospělých.

Krásnými prostorami starobylého kláštera, který v 50. letech sloužil také jako internační tábor pro řeholníky a následně jako psychiatrická léčebna, provázel malé i větší návštěvníky usměvavý bratr Benedikt. Hosté mohli nahlédnout do refektáře – klášterní jídelny, opatské zákristie, prohlédnout si starobylé knihy v klášterní knihovně či posadit se do opatského křesla v kostele Narození Panny Marie.

Čas na hosty si udělal i otec opat Ignác Kramár. Na oplátku za podpis do klášterní kroniky dostaly děti pohled Želiva s vlastnoručním podpisem tohoto již 50. želivského opata.

K největším zážitkům dětí patřil obrovský klášterní zvon v jedné z věží kostela, který bratr Benedikt jen pro nás dovedně rozezněl. Zvláště mužská část účastníků však netrpělivě očekávala návštěvu želivského klášterního pivovaru. Do tajemství vaření piva uvedl návštěvníky přímo vrchní želivský sládek, který představil i své dílo – tři druhy piva: Gottschalk, Castulus a Siard Falko. Ochutnávka tzv. „Kloster-Bier“ sklidila v horkém dni zasloužené uznání.

Po dobrém obědě se cílem dalšího poznávání stala klášterní zahrada a kaple na kopci nad vesnicí. V průběhu cesty dostaly děti za úkol najít nějakou pěknou květinu nebo kámen, kterou přede mší ozdobily oltář v kostele.

Mše svatá s otcem převorem, do které se děti zapojily jako ministranti, lektoři nebo v obětním průvodu, byla radostným vyvrcholením přátelského setkání.


Další zprávy

Česko

Kurz rozlišování povolání pro muže

Možná právě Tebe Pán Bůh volá ke kněžství...
Česko

Národní Svatováclavská pouť

Za svatováclavskou tradicí do Staré Boleslavi...
Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.