Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Pouť k sv. Vojtěchovi do Libice


Datum:

Pouť k sv. Vojtěchovi do Libice

Diecézní centrum pro seniory srdečně zve všechny zájemce na „Pouť seniorů k patronovi roku sv. Vojtěchovi do Libice“. Pouť se bude konat 27. října 2007. Při dostatečném počtu účastníků bude zajištěna doprava autobusem z Hradce Králové.

Pouť je určená nejen seniorům, ale i zájemcům z řad jiných věkových skupin. Cílem této poutě je přiblížení si tohoto místa, kde se narodil patron roku sv. Vojtěch, i uvědomění si významu tohoto člověka jako jedné z osobností pocházejících z českých zemí.

 

Život sv. Vojtěcha

Vojtěch byl synem Slavníka, jehož rod sídlil v Libici nad Cidlinou. Přesné datum jeho narození není známé, stalo se tak pravděpodobně mezi léty 956–957. Základní vzdělání Vojtěchovi zprostředkovali kněží z Libice. Ve studiu pokračoval v Magdeburku, kde jako nadaný žák působil devět let (972–981). 19. února 982 byl magdeburským biskupem Adalbertem a za účasti Boleslava II. v Levém Hradci biřmován. Také zde získal první stupeň vyššího kněžského svěcení – podjáhenství. Po návratu do Prahy se stal pomocníkem prvního českého biskupa Dětmara; po jeho smrti se Vojtěch stal druhým pražským biskupem.

 

Mučednická smrt

Po vyvraždění Slavníkovců Vojtěch pobýval v klášteře sv. Alexia na Aventinu, později se odebral do Polska ke knížeti Boleslavu Chrabrému s cílem podniknout misijní cestu k pohanským Prusům. Zde byl 23. dubna 997 i se svými druhy zavražděn.

 

Podrobný program zde.


Další zprávy

Česko

Kurz rozlišování povolání pro muže

Možná právě Tebe Pán Bůh volá ke kněžství...
Česko

Národní Svatováclavská pouť

Za svatováclavskou tradicí do Staré Boleslavi...
Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.