Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Odešla sestra Akvinela


Datum:

Odešla sestra Akvinela

V sobotu, 10.11.2007 v 10.00 hodin, zemřela v klášteře v Praze-Krči sestra Marie Akvinela Loskotová z kongregace Školských sester de Notre Dame, pečovatelka o handicapované a zakladatelka domovů pro uvedenou skupinu lidí v Praze 6. Rozloučení se bude konat v pátek 16.11. za účasti biskupa Karla Herbsta. Přinášíme informace ze života zesnulé řeholní sestry.

Praha: Zádušní mše svatá a rozloučení se sestrou Loskotovou se uskuteční 16.11. v 10.00 hodin v bazilice sv. Petra a Pavla na Vyšehradě. Poté bude její tělo uloženo na tamějším hřbitově.

Sestra Marie Akvinela Loskotová se narodila 17.6.1923 ve vesnici Vřesník na Českomoravské vysočině. Chodila do školy v Humpolci a v Horažďovicích, kde působily sestry de Notre Dame. Členky uvedené kongregace duchovně ovlivnily mladou žákyni, jež se rozhodla do této komunity vstoupit a přijala řeholní jmého Akvinela.

V 50. letech 20. století přikročil komunistický režim k likvidaci církevního školství a řeholnice musely opustit své kláštery i poslání. Na počátku 60. let byla sestrám určena  práce s handicapovanými lidmi. Tuto činnost začala vykonávat v Horní Poustevně i sestra Loskotová, která se ujala funkce vrchní zdravotní sestry.

V 90. letech, zásluhou sestry Akvinely, byly získány budovy v Praze  6  na Petřinách a v Liboci. Její zásluhou se podařilo zajistit bezpečný domov, jistotu a zaopatření nemocných dětí i dospělých a vybudovat pro ně oázy lidství a lásky. Mnohým pomohla hojit jejich bolesti a překonávat strach z budoucnosti. Přitom si zachovala skromnost a odmítala přímá ocenění své činnosti kromě lásky a vděčnosti nemocných.

Dlouholetá práce sestry Akvinely byla  přesto v roce 2000 oceněna vyznamenáním Za zásluhy o Českou republiku, které řeholnici udělil tehdejší prezident Václav Havel.

Další viz zde.


Další zprávy

Česko

Kurz rozlišování povolání pro muže

Možná právě Tebe Pán Bůh volá ke kněžství...
Česko

Národní Svatováclavská pouť

Za svatováclavskou tradicí do Staré Boleslavi...
Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.