Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

O radostech a starostech na Hoře Matky Boží


Datum:

Hlavní diecézní pouť královéhradecké diecéze se konala ve dnech 16. a 17. srpna 2003 na Hoře Matky Boží u Králík.

O radostech a starostech na Hoře Matky Boží

Její program byl mimořádně dvoudenní, v sobotu byl určen především pro děti a mládež.

Nejprve se v poutním kostele Nanebevzetí Panny Marie sešli ministranti - od maličkých po velké. Seznámili se svým novým "diecézním vedoucím" - P. Zdeňkem Kubešem z Přibyslavi, který pro ně připravil duchovní slovo. Biskupský ceremonář Vojtěch Mátl se svými pomocníky procvičili s ministranty znalost liturgie, a pak se přítomní poutníci mohli potěšit pohledem na ministrantský průvod ke mši svaté, kterou pro ně sloužil světící biskup mons. Josef Kajnek.
 

Odpoledne se děti setkaly s řeholníky, aby s nimi především prožili den a noc v klášteře a tak si na vlastní kůži vyzkoušely, jaké to je žít zasvěceným životem. Redemptoristé, vincentky, faustýnky a františkánky, které společně s Pastoračním střediskem biskupství program připravily, se s nimi nejprve seznámili, formou scénky jim ukázali, proč se rozhodli jít za Pánem Ježíšem, a pak poslali děti do lesa hledat správnou cestu a zjistit, proč řeholní řády vznikly, kdo je jejich zakladatelem a jaké žijí poslání. Tak například u františkánů, kteří žijí kajícím životem, bylo třeba se vyzout z bot, projít vymezenou trasu, utrhnout a přinést kopřivu. Dětem ani ty nejobtížnější úkoly nečinily potíže, ba naopak nálada byla výborná.


Po poznávání následovala práce - apoštolát. Děti se oblékly do řeholních rouch a šly "pracovat". Například pro "redeptoristy" nebyla evangelizace v místní restauraci vůbec jednoduchá - překonat svůj ostych a svědčit o své víře v Pána Ježíše. Soudě podle zájmu ponechat si improvizované "řeholní roucho", děti tato "hra" oslovila.
 

Řeholníci však nejen pracují, ale podstatnou součástí jejich života je modlitba. Spolu s biskupem Dominikem Dukou OP vyrazily zbylí účastníci programu od táboráku se svícemi do kostela, kde se učili modlit a rozjímat Růženec Světla. Otec biskup vysvětlil, jak se modlitba vyvíjela - od radostného zvolání "Chaire" až k dnešní formě modlitby Zdrávas Maria, promítané obrazy z Izraele pomáhaly lépe se přenést na místa, kde se události jednotlivých tajemství růžence odehrály.


K hlavnímu poutnímu dni byla farní společenství vyzvána předem, aby se zamyslela nad svými radostmi a starostmi a formou krátkých poselství je zde spolu s Pannou Marií předložila Pánu a dala také na vědomí ostatním k vzájemné podpoře v modlitbě. Také biskup Dominik Duka OP se svěřil poutníkům se svými radostmi a starostmi. Mimo jiné upozornil na nutnost učit se demokratickému myšlení a měnit své vnitřní postoje k menšinám, na které nahlíží česká společnost stále s velkou nedůvěrou a neúctou. Patří k nim sudetští Němci, zahraniční dělníci, zvláště Vietnamci a Ukrajinci a Rómové. Biskup připomenul i nespravedlnosti a jejich následky spáchané na obyvatelstvu rozvojových zemí a podpořil charitní projekty, které pomáhají navrátit lidskou důstojnost do života jejich obyvatel.
Část programu byla věnována informacím o státech, které se připojily k projektu Středoevropských katolických dnů. Jejich motto: Kristus - naděje pro Evropu, bude v královéhradecké diecézi naplněno, když se dokážeme v církvi radovat a své starosti řešit před Bohem a s Ním, a také spolu navzájem.


Další zprávy

Z diecéze

Zkoušky loveckých psů v diecézních lesích

Myslivci se psy předvedli krásu myslivecké kynologie v plném lesku.
Z diecéze

Senioři si užili svůj den v Hradci Králové

Zúčastnil se ho i kardinál Dominik Duka.
Česko

Národní Svatováclavská pouť

Za svatováclavskou tradicí do Staré Boleslavi...