Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Rozloučení s duchovním správcem P. Janem Cimburkem


Datum:

Ve čtvrtek 4. září jsme se rozloučili s panem farářem P. Janem Cimburkem. Zemřel ve věku nedožitých 84 let.

Rozloučení s duchovním správcem P. Janem Cimburkem

Narodil se 25. prosince ve Zhoři, farnost Předhradí u Skutče. Kněžské svěcení přijal v katedrále Svatého Ducha v Hradci Králové 3. června 1944. Kaplanská léta prožil v Náchodě a na Novém Hrádku. 1. srpna 1948 byl ustanoven administrátorem v Hronově, kde se stal 1. června 1949 farářem. V důsledku komunistické persekuce musel hronovskou farnost v roce 1951 opustit a působil dále ve farnostech Polná, Šlapánov, České Meziřičí, Rudník, Dolní Kalná a Dolní Olešnice. 26. listopadu 1960 mu byl odňat státní souhlas k výkonu kněžské služby. Do duchovní správy se mohl vrátit až 1. srpna 1967, kdy byl ustanoven do farnosti Pilníkov. V náročných podmínkách pohraničí zůstal až do 30. června 1984 a od následujícího dne nastoupil jako administrátor do Havlíčkovy Borové a 1. srpna 1985 převzal vedení duchovní správy v Přibyslavi. Tam byl 1. ledna 1995 jmenován farářem a po třech letech odešel na trvalý odpočinek. Bydlel dál na přibyslavické faře a podle možností pomáhal jako kněz důchodce až do své smrti.

Za jeho působení se kostel Narození sv. Jana Křtitele vymaloval a opravila se omítka, pořídily se dva nové zvony, opravila se kaple. Z jeho iniciativy se zbudoval mariánský sloup. Rovněž po uvolnění režimu obnovil průvod s Nejsvětější svátostí městem o Božím Těle… A to je jenom zlomek jeho obětavého osmnáctiletého působení u nás.

Zemřelému duchovnímu správci Janovi za vše co dobrého pro farnost vykonal srdečně děkují a s láskou pamatují v modlitbách farníci.

Za farníky E. Tománková a M. Plesková


Další zprávy

Z diecéze

Zkoušky loveckých psů v diecézních lesích

Myslivci se psy předvedli krásu myslivecké kynologie v plném lesku.
Z diecéze

Senioři si užili svůj den v Hradci Králové

Zúčastnil se ho i kardinál Dominik Duka.
Česko

Národní Svatováclavská pouť

Za svatováclavskou tradicí do Staré Boleslavi...